Kruche ciasto ze śliwkami.


Robiłam już wiele ciast po kilka razy, ale nigdy nie mogę dojść do perfekcji robienia kruszonki. Niby proste itd, ale jednak moja mama potrafi to najlepiej, dlatego zawsze proszę ją o pomoc. tak było i tym razem, chyba w końcu muszę się nauczyć robić taką kruszonką jak ona czyli idealnie słodką, miękką, taką która nie odpada po dotknięciu od ciasta - idealną.

Składniki:
  • 4 szklanki maki
  • 4 żółtka 
  • opakowanie małej śmietany 18%
  • 2 łyżki smalcu 
  • 5 łyżek cukru 
  • 1 łyżeczka sodki 
  • 1kg śliwek 
  • 6 łyżek masła 
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki ( poznańska z krupczatką) 
Przygotowanie:
  1. Składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, do momentu idealnego połączenia. Wkładamy do lodówki i przygotowujemy kruszonkę. Tak samo jak w cieście wszystkie składniki łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej kuleczki - wkładamy do lodówki.
  2. Śliwki myjemy i wydrążamy pestki. 
  3. Wyjmujemy ciasto i kruszonkę  z lodówki. Blachę wykładamy papierem. Ciasto rozwałkowujemy na długość i szerokość blachy i przekładamy je ( można złożyć będzie łatwiej przenieść). Wierzch posypujemy bułką tartą (wchłonie ona sok wypuszczany przez owoce). Wykładamy śliwki tak aby zajęły całą powierzchnię. Wierzch posypujemy kruszonką. 
  4. Pieczemy w 180 stopniach przez 1h. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! 





Smakołyki na pikniki Z dziećmi i dla dzieci

20 komentarzy:

  1. Pyszności ;) Ja jeszcze nigdy nie robiłam kruszonki, jakoś się nie złożyło ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych letnich ciast. :) Pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. na dodatek ma kruszonkę, pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ona trafia do mojego brzucha jako pierwsza :D

      Usuń
  4. ciasto ze sliwkami to hit poznego lata! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe! Uwielbiam kruche proste ciasto z kruszonką i śliwkami pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności! najlepsze sa właśnie takie ciasta, proste, smaczne, niezawodne. a ze śliwkami to już w ogóle rewelacja :) sama jestem fanką tego rodzaju ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciasto zawsze będzie mi się kojarzyło z moją babcią :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham ciacha ze śliwkami, a tu jeszcze kruszonka *.* świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Smacznie się prezentuje. Zjadłabym kawałek do kawy. Jeszcze w tym sezonie nie robiłam śliwkowego ciacha. Muszę nadrobić zaległości. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pycha, świetne do herbatki ! :) i ta kruszonka;))

    OdpowiedzUsuń
  11. hehe ja też często proszę Mamę o zrobienie kruszonki :) a ciasto pożeram wzrokiem!

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam crumble tyle razy, aż wypróbowałam wszystkie możliwe przepisy na kruszonkę. No i spośród nich wybrałam kilka ulubionych. polecam sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak ja dawno nie piekłam ciasta ze śliwkami! Trzeba to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. już niedługo będą śliwki i też będę robić, pychotki !

    OdpowiedzUsuń
  15. "male opakowanie" smietanki? ile to jest mililitrow/gramow? i maslo mierzone na lyzki? nie byloby ladniej raz zwazyc te kilka lyzek masla i napisac w gramach? byloby za latwo...he?

    OdpowiedzUsuń
  16. A rozmiar blachy? Przygotuje duza a potem okaze sie, ze starczy mi na pol...
    Publikacje w powaznych zrodlach bylyby dobrym wzorem na przepis posiadajacy wszystkie potrzebne info...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger