25 maja 2013

Bananowe muffinki

 Muffinek nie robiłam już bardzo dawno, a bananów nie jadłam przez dłuży już czas, ale w takiej wersji  mi bardzo smakowały lecz dopiero po wystygnięciu! Muffiny są bardzo zdrowe i idealne dla miłośników bananów, ponieważ smak jest bardzo intensywny. Idealne na drugie śniadanie :)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 150g jogurtu naturalnego 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 2 jabłka
  • 2 dojrzałe banany
  • 4 łyżki płynnego miodu 
  • 200g mąki owsianej 
  • 50g płatków owsianych 
  • 1 łyżeczka sodki 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta soli 
  • pestki dyni
Przygotowanie:
  1.  Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczkę i traktujemy blenderem. Banany myjemy, obieramy i rozgniatamy widelcem- łączymy z jabłkami. Dodajemy jajka,jogurt, olej, miód i mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę, sodkę, cynamon, sól, płatki owsiane i miksujemy. 
  2. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek, posypujemy pestkami dyni  i pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut. Jemy dopiero po wystygnięciu, ponieważ inaczej wyglądają na niedopieczone! 

Smacznego :)


16 komentarzy:

  1. zdecydowanie coś dla mnie!!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. porywam takie świeżutkie!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo luuuubię takie bananowe wypieki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też, wręcz uwielbiam <3 a te są przy tym zdrowe i pyszne! Kamciss zainspirowałaś mnie ;)

      Usuń
    2. Cieszę się bardzo :>

      Usuń
  4. bananowe mniamki :) i te pestki, mmm, czuję, że skomponowały się naprawdę dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  5. It looks so delish... YUM!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam muffiny z bananami, są takie wilgotne i aromatyczne ! Potem cały dom jest bananowy haha :D

    OdpowiedzUsuń
  7. bananowe na pewno smaczne ;) pysznie wygladają !

    OdpowiedzUsuń
  8. śliczne :) uwielbiam i muffinki i banany :D

    Karola

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...