25 sierpnia 2012

Zupa koperkowa.

Udało się! Pierwszy raz zrobiłam sama zupę. Niby nic trudnego,ale zawsze to coś. Mogę być z siebie dumna,ponieważ udała mi się w 100% procentach. Dodatkowo mieliśmy do tego śmieszny makaron 'alfabet' kupiony w Piotrze i Pawle. Szczerze polecam :)

Składniki:
  •  
  • udko z kurczaka
  • 1 liść laurowy
  • 4 zioła angielskie
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 kostki rosołowej
  • pęczek włoszczyzny 
  • koper
  • 4 łyżki śmietany do zup 18%
  • 2 czubate łyżki mąki
  • makaron
Przygotowanie:
  1.  Wlewamy wodę do garnka, wkładamy udko, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, kostkę rosołową oraz obraną, umytą i związana za pomocą nitki włoszczyznę i gotujemy całość przez 1h (do miękkości mięsa). 
  2. Myjemy koperek i drobno siekamy,. Dorzucamy do garnka i gotujemy jeszcze 10 min. 
  3. W garnuszku rozrabiamy mąkę ze śmietaną i szczyptą soli i mieszamy koziołkiem. Dodajemy na sam koniec do garnka, mieszamy i gotowe. 
  4. Podajemy z ugotowanym makaronem.

Smacznego! :) 


 

3 komentarze:

  1. Pyszna zupa. :) Dawno jej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie też duma rozpierała, gdy ostatnio zrobiłam sama zupę :)
    jej, wstyd się przyznać, ale koperkowej nigdy nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...