1 sierpnia 2012

Naleśniki po węgiersku.


Dzisiejszy obiad był dla mnie miłym zaskoczeniem. Tym razem przygotowała mi go mama,a resztę robiłam już sama. Jest to bardzo szybkie danie, w którym zawarte są przepyszne smaki. Doskonałym dopełnieniem jest użyty przeze mnie koncentrat firmy "ROLESKI". Przepis jak sama nazwa wskazuje wywodzi się z Węgier,ale jak widać można go z łatwością zrobić w domu. Całe przygotowanie trwa zaledwie 40 minut. Przepis nadaje się dla dwóch BARDZO głodnych osób :)

Składniki na naleśniki:
  • 4 spore ziemniaki
  • jajko 
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tartce. Dodajemy mąkę, sól i następnie mieszamy ze sobą,aż składniki się połączą. 
  2. Po przygotowaniu ciasto odstawiamy do lodówki i zajmujemy się nadzieniem. 
Składniki na farsz:
  • 2 piersi z kurczaka 
  • mąka
  •  papryka czerwona (można użyć również żółtej lub zielonej)
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego "ROLESKI"
Przygotowanie:
  1. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w grubą kostkę. Następnie wrzucamy do naczynia, prószymy delikatnie mąką i mieszamy. Odstawiamy na 5 min. Po tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki mięsa i dusimy. Po około 10 minutach wrzucamy do rondelka. Patelnię zalewamy  delikatnie wodą i zawartość wlewamy do mięsa.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy delikatnie na patelni do czasu aż się zeszkli. Dodajemy do rondelka.
  3. Paprykę kroimy w paseczki i wrzucamy prosto do rondelka. Dokładamy koncentratu i wszystko delikatnie ze sobą mieszamy. Przykrywamy i dusimy do czasu zmięknięcia papryki. 
  4. Gdy farsz jest przygotowany zajmujemy się smażeniem naleśników. Na rozgrzaną patelnię wykładamy ciasto tak aby naleśniki były dość grube. Smażymy na złoty kolor z obu stron. 
  5. Wykładamy naleśnika na talerz i na jedną połówkę wykładamy farsz,a następnie składamy. Jeśli ktoś lubi, polecam położyć na wierzch naleśnika łyżkę śmietany. Wtedy jest idealnie. 

Smacznego! :)






Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/RoleskiUdział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!

7 komentarzy:

  1. Pyszne i sycące, lubię je jeść jeszcze z kleksem śmietany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na szybki i smaczny obiad :) Naleśników w wersji wytrawnej nie miałam jeszcze okazji jeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie miałaś okazji to koniecznie musisz to nadrobić! Ja zaczęłam się przyzwyczajać i teraz mogę jadać je i na słodko i na słono :)

      Usuń
  3. Uwielbiam naleśniory pod każdą postacią:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię te naleśniki. Mogłabym je jeść na obiad niemal codziennie ;p

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...