13 sierpnia 2012

Paczuszki z owocami.


Najpierw zrobiłam jabłka. Później zaczęłam myśleć co dalej. Miał być jabłecznik, ponieważ już tak dawno go nie jadłam, ale jakoś nie chciało nikomu zagniatać się ciasta. Trochę jabłuszek zjadłam z chlebem, trochę z herbatnikami ( pyszne!), ale chciałam czegoś więcej. Poszłam do sklepu po ciasto francuskie i zrobiłam mini paczuszki i to chyba było  najlepsze rozwiązanie :)

Składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego 
  • 6 jabłek 
  • 2 brzoskwinie 
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • białko 
Przygotowanie:
  1. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Brzoskwinie również obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w grubszą kostkę. Całość wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy i gotujemy aż wszystko zmięknie. Gdy owoce będą gotowe, odstawiamy do wystygnięcia. 
  2. Gotowe ciasto francuskie dzielimy wzdłuż szerokości na pół. Gdy owoce wystygną wykładamy je łyżką na długość ciasta (nie za grubo ponieważ owoce wypłyną!). Następnie moczymy delikatnie wodą brzegi ciasta i składamy na pół. Będzie to przypominać długi rulon. Zaklejamy i dzielimy na małe kwadraciki. Górę smarujemy białkiem i posypujemy (niekoniecznie) cukrem.  
  3. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 min. Należy sprawdzić aby nie tylko góra, ale również i dół był upieczony i przyrumieniony. 

Smacznego!  




 

Z dziećmi i dla dzieci Smakołyki na pikniki

4 komentarze:

  1. lubię takie paczuszki owocowe

    OdpowiedzUsuń
  2. chcę dostać taką paczuszke! ^^
    uwielbiam francuskie ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne, pyszne ; d
    miałam okazje próbować ;d ;*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...