Paczuszki z owocami.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 6 jabłek
- 2 brzoskwinie
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- białko
- Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Brzoskwinie również obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w grubszą kostkę. Całość wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy i gotujemy aż wszystko zmięknie. Gdy owoce będą gotowe, odstawiamy do wystygnięcia.
- Gotowe ciasto francuskie dzielimy wzdłuż szerokości na pół. Gdy owoce wystygną wykładamy je łyżką na długość ciasta (nie za grubo ponieważ owoce wypłyną!). Następnie moczymy delikatnie wodą brzegi ciasta i składamy na pół. Będzie to przypominać długi rulon. Zaklejamy i dzielimy na małe kwadraciki. Górę smarujemy białkiem i posypujemy (niekoniecznie) cukrem.
- Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 min. Należy sprawdzić aby nie tylko góra, ale również i dół był upieczony i przyrumieniony.
lubię takie paczuszki owocowe
OdpowiedzUsuńo matko, jaka rewelacja;D
OdpowiedzUsuńchcę dostać taką paczuszke! ^^
OdpowiedzUsuńuwielbiam francuskie ciasto :-)
pyszne, pyszne ; d
OdpowiedzUsuńmiałam okazje próbować ;d ;*