5 sierpnia 2012

Pulchne ciasteczka z korzenną nutą.


Chyba każdy z nas miewa leniwe dni. Ja właśnie dzisiaj miałam taki dzień. Nie miałam na nic siły, ani ochoty, ale mimo to upiekłam te ciasteczka i to chyba była najlepsza rzecz dzisiejszego dnia. Pomijając fakt,że z łakomstwa poparzyłam sobie opuszki palców to było warto bo ciasteczka wyszły idealne. Włożyłam (wciąż ciepłe) do miseczki i poszłam zaszyć się w pokoju,aby dokończyć książkę.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 3/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka sodki 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/3 kostki masła
  • jajko 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie
  1. W naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. 
  2. Mikserem ucieramy gładką masę z cukru oraz masła. Dodajemy jajko, mleko i dalej ubijamy. Stopniowo wsypujemy suche składniki i mieszamy (można to zrobić za pomocą łyżki,ponieważ masa jest dość gęsta).
  3. Wyrobione ciasto wykładamy małą łyżeczką na wyłożoną papierem blachę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 min, do momentu zarumienienia się ciasteczek .
  4. po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce. 

Smacznego! :)





Smakołyki na pikniki

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...