Pulchne ciasteczka z korzenną nutą.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki pestek słonecznika
- 1 łyżeczka sodki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/3 kostki masła
- jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie
- W naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki.
- Mikserem ucieramy gładką masę z cukru oraz masła. Dodajemy jajko, mleko i dalej ubijamy. Stopniowo wsypujemy suche składniki i mieszamy (można to zrobić za pomocą łyżki,ponieważ masa jest dość gęsta).
- Wyrobione ciasto wykładamy małą łyżeczką na wyłożoną papierem blachę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 min, do momentu zarumienienia się ciasteczek .
- po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce.
Pysznie wyglądają :) Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń