29 sierpnia 2012

Ryż ze śliwkami



Niektórzy uważają że ryż to ryż, śliwki to śliwki i nie da się tego połączyć. Ja od dziecka byłam uczona, że jednak można. To jest mój smak dzieciństwa właśnie. Idealne dania o każdej porze. Z pewnością ktoś z was zna doskonale to połączenie. Mi przygotowywała to babcia, później mama teraz kolej na mnie. Wychodzi zawsze inne, ale tak samo pyszne :)

Składniki:
  • 5 torebek ryżu parabolicznego 
  • 1kg śliwek 
  • szklanka cukru 
  • cynamon 
Przygotowanie:
  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  2. Śliwki myjemy i wydrążamy pestki. Gotujemy w garnku na małym ogniu, przysypując szklanką cukru. Czekamy do momentu aż puszczą trochę soku. 
  3. Szykujemy naczynie żaroodporne. Na dno wykładamy dwie torebki ryżu, następnie śliwki (odsączone z soku) i pozostały ryż. Na samym wierzchu wykładamy plastry masła. Przykrywamy.
  4. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30min w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie danie jest gotowe. Podajemy ze śmietaną z cukrem waniliowym (można dodać cynamon). 
Smacznego! :) 





15 komentarzy:

  1. pewnie, ze to mozna polaczyc! i wychodzi wspaniale danie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to danie. Taki prawdziwy smak mojego dzieciństwa. :) Kiedy nie było pomysłu na obiad, zawsze był ryż z jakimiś owocami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wczoraj jadłam ryż z rodzynkami, też dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  4. teraz to nie takie rzeczy sie łączy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę ,że ostatnio króluje u ciebie pani ''Śliwka'' :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyznam szczerze, że ryżu z owocami jeszcze do tej pory nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. z jabłkami - tak. ale ze śliwkami - nigdy nie próbowałam, czas to zmienić! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ten kolor gotowanych śliwek! Ja również zwykle jadam ryż z jabłkiem, tej wersji jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  9. na słodko ryż łączyłam do tej pory tylko z jabłkami, ale i taka wersja mi się bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  10. W tym połączeniu jeszcze nie jadłem, a śliwki lubię i kiedyś na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...