11 sierpnia 2012

Placuszki z duszonymi jabłkami.


Już dawno nie jadłam tak sycących placuszków. Krótko mówiąc - śniadanie idealne na początek dnia, tym bardziej,że mamy sobotę i cudowne wakacje :) Jeśli macie ochotę na coś szybkiego i zdrowego to koniecznie musicie ich spróbować. Przy okazji dodaję je do akcji " Naleśnikowa sobota 2".

Składniki:
  • 400 ml kefiru 
  • 2 całe jajka 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 3 łyżki płatków owsianych 
  • 3 łyżki otrębów owsianych 
  • 2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • 3 średnie jabłka 
  • 10 malin 
Przygotowanie:
  1. Myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je w kostkę i wrzucamy do małego rondelka. Dolewamy mniej niż 1/3 szklanki wody i prużymy na małym ogniu do czasu aż nie zmiękną. Po ugotowaniu odstawiamy.
  2. W naczyniu ubijamy kefir z jajkami, a następnie stopniowo dodajemy suche składniki i dalej mieszamy aż składniki się połączą. 
  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i za pomocą łyżki wykładamy małe placuszki. Smażymy z obu stron na brązowy kolor. 
  4. Po usmażeniu naleśników, nakładamy na nie wcześniej przygotowane owoce. Dodatkowo posypujemy cukrem pudrem i dokładamy malinek.

Smacznego! 






Naleśnikowa Sobota 2  

6 komentarzy:

  1. Cudowne placuszki. :) Jabłkowe są jednymi z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  2. tez sie dzisiaj zajadalam takimi z jablkami <3 najlepsze sa! smak dziecinstwa ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne śniadanko na naleśnikową sobotę, z jabłkami to jedna z najsmaczniejszych opcji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne placuszki i jak ładnie podane.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno takie jadłam, a teraz sezon na papierówki jest, idealna pora na zrobienie placuszków. :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...