Placuszki z duszonymi jabłkami.
Składniki:
- 400 ml kefiru
- 2 całe jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 3 średnie jabłka
- 10 malin
- Myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je w kostkę i wrzucamy do małego rondelka. Dolewamy mniej niż 1/3 szklanki wody i prużymy na małym ogniu do czasu aż nie zmiękną. Po ugotowaniu odstawiamy.
- W naczyniu ubijamy kefir z jajkami, a następnie stopniowo dodajemy suche składniki i dalej mieszamy aż składniki się połączą.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i za pomocą łyżki wykładamy małe placuszki. Smażymy z obu stron na brązowy kolor.
- Po usmażeniu naleśników, nakładamy na nie wcześniej przygotowane owoce. Dodatkowo posypujemy cukrem pudrem i dokładamy malinek.
Cudowne placuszki. :) Jabłkowe są jednymi z moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńOd dzisiaj moimi również :)
Usuńtez sie dzisiaj zajadalam takimi z jablkami <3 najlepsze sa! smak dziecinstwa ^^
OdpowiedzUsuńidealne śniadanko na naleśnikową sobotę, z jabłkami to jedna z najsmaczniejszych opcji:)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki i jak ładnie podane.:)
OdpowiedzUsuńDawno takie jadłam, a teraz sezon na papierówki jest, idealna pora na zrobienie placuszków. :)))
OdpowiedzUsuń