Ciasteczka z masłem orzechowym.
Wczoraj byłam na weselu. W sumie niezła zabawa. Wstałam o 12, a więc wypoczęłam. Pierwszą rzecz o jakiej pomyślałam gdy wstałam to było : " Co mogę upiec?". Poszłam do lodówki, a tam znalazłam jeszcze nie otworzone masło orzechowe. Dzisiaj posmakowałam go pierwszy raz i wiecie co? Smakuje mi. Ciasteczka można chrupać do mleka lub przekładać dżemem wiśniowym lub tak jak ja jabłkowym. Uwierzcie mi są niesamowite. Z pewnością spodobają się smakoszom masła orzechowego :)
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru (najlepiej, ale może być też zwykły biały)
- 1 jajko
- 1 szklanka masła orzechowego
- Mikserem ucieramy gładką masę z cukru i masła. Dodajemy jajko oraz szklankę masła orzechowego. Porządnie miksujemy. Stopniowo dodajemy wszystkie suche składniki i dalej mieszamy. Gdy składniki się połączą, wyłączamy mikser.
- Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z gotowego ciasta robimy kuleczki i lekko je spłaszczamy. Ustawiamy w odstępach 3cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10min.
- Po upieczeniu ostrożnie przekładamy ciasteczka na kratkę do wystygnięcie.
UWAGA CIASTECZKA NA POCZĄTKU SĄ BARDZO MIĘKKIE,ALE PÓŹNIEJ SIĘ TO ZMIENIA! :)
Smacznego.
Zgniotło się podczas wyciągania z piekarnika :c
małe cudeńka *.*
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam masło orzechowe <3 Koniecznie muszę zrobić te ciasteczka.
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe! Pychota, świetne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńno super, ale że aż szklanka masła orzechowego!?
OdpowiedzUsuńNiestety tak,ale warto ją poświęci. Ze słoiczka zniknie jedynie 1/4 całej zawartości :)
UsuńMMM jakie pyszności ! Już wiem jak ciaska następnym razem będą zdobić stolik ;D
OdpowiedzUsuńMuszą być smaczne. W przyszłości wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj otworzyłam moje drugie masło orzechowe, wcześniej też go nie jadłam. Dużo mnie ominęło :) Ciasteczek bardzo chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPodejrzewam że są pyszne,takie kruchutkie;ja zrobiłam muffny z masłem orzechowym bo akurat kupiłam w Lidlu a te ciasteczka są warte wypróbowania.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka! Pysznie u Ciebie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
uwielbiam ciasteczka na maśle orzechowym, pycha!
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie. Ale ja tam wolę wyjadać masło ze słoiczka:D
OdpowiedzUsuńWłaśnie przeglądałam wykrywacz-smaku.pl, włączyłam na stronę z tymi ciastkami i zastanawiałam się czy je robić czy nie ;d
OdpowiedzUsuńOczywiście że robić :)
Usuń