Idealne ciasteczka.
Składniki:
- 100g masła
- 200g mąki
- jajko
- 1 łyżeczka sodki
- 50g rodzynek
- Rozynki zalewamy wodą i odstawiamy na 20 minut.
- Do naczynia wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy odciśnięte z wody rodzynki i wgniatamy w ciasto. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenie. Lekko prószymy ręce mąką i odrywamy po małym kawałeczku ciasta, tworząc kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piecyka i pieczemy około 15-20 minut. Jeśli rodzynki wam się przypieką bo tak może się zdarzyć, to nic strasznego wystarczy je wyjąć po wystygnięciu ciastek :)
Smacznego!
Wyglądają naprawdę pysznie. :) Nie wątpię, że wciągają, bo sama takie lubię.
OdpowiedzUsuńfajne takie grubiutkie:)
OdpowiedzUsuńmmm, uwielbiam kruche ciasteczka! <3
OdpowiedzUsuńooo na pewno będę nosić takie każdego dnia ze sobą d szkoły jako drugie śniadanie:D
OdpowiedzUsuńna pewno są pyszne:)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
mmm, muszą być świetne!:)
OdpowiedzUsuńgrubaśne i kruche - lubię takie!
OdpowiedzUsuńmam ochotę sobie schrupać chociaż jedno, wyglądają uroczo! ;D
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam takie kruche ciasteczka :) Moje ulubione to pieguski i cranberry noel. Twoje na pewno by mi posmakowały :)
OdpowiedzUsuńCZY DO TYCH CIASTEK MOŻNA DODAĆ CUKIER?
OdpowiedzUsuńMożna :)
Usuń