14 sierpnia 2012

Idealne ciasteczka.


To jest rodzaj ciastek, który ja lubię najbardziej. Kruche, lekko twarde, z rodzynkami i z tą nutą smaku, którego nigdy nie potrafię określić. Nie wiem co mogę wam więcej napisać, ponieważ chyba sami musicie ich najpierw spróbować. Jedno jest pewne - wciągają.

Składniki:
  • 100g masła
  • 200g mąki
  • jajko 
  • 1 łyżeczka sodki 
  • 50g rodzynek 
Przygotowanie:
  1. Rozynki zalewamy wodą i odstawiamy na 20 minut.
  2. Do naczynia wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy odciśnięte z wody rodzynki i wgniatamy w ciasto. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki. 
  3.  Blachę wykładamy papierem do pieczenie. Lekko prószymy  ręce mąką i odrywamy po małym kawałeczku ciasta, tworząc kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  4. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piecyka i pieczemy około 15-20 minut. Jeśli rodzynki wam się przypieką bo tak może się zdarzyć, to nic strasznego wystarczy je wyjąć po wystygnięciu ciastek :)
Smacznego! 







Smakołyki na pikniki

10 komentarzy:

  1. Wyglądają naprawdę pysznie. :) Nie wątpię, że wciągają, bo sama takie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, uwielbiam kruche ciasteczka! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo na pewno będę nosić takie każdego dnia ze sobą d szkoły jako drugie śniadanie:D
    na pewno są pyszne:)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm, muszą być świetne!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. grubaśne i kruche - lubię takie!

    OdpowiedzUsuń
  6. mam ochotę sobie schrupać chociaż jedno, wyglądają uroczo! ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Też uwielbiam takie kruche ciasteczka :) Moje ulubione to pieguski i cranberry noel. Twoje na pewno by mi posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  8. CZY DO TYCH CIASTEK MOŻNA DODAĆ CUKIER?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...