23 maja 2013

Drożdżowiec z rabarbarem

 
Ciasto drożdżowe robiłam już wiele razy, ale zawsze z jednego przepis. Takiego rodzinnego, które sprawdzało się przez wiele lat. Ostatnio jednak postanowiłam to zmienić i zrobić coś zupełnie innego, nowego i wyszło nam to na dobre! Ciasto było idealnie puszyste, delikatnie mokre i wystarczająco słodkie. Przepis sprawdzi się również w formie małych bułeczek, więc zachęcam do robienia bo warto :)


Składniki:
na ciasto:
  •  szklanka cukru pudru
  • 5dag świeżych drożdży(!)
  • 2,5 szklanki mąki tortowej 
  • szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 125g masła roślinnego
  • 1/2kg rabarbaru + 1/2 szklanki cukru - myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem
na kruszonkę:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 250g masła roślinnego
  • surowe żółtko
Przygotowanie:
Kruszonka: Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i łączymy je ze sobą za pomocą malaksera.
Ciasto:
  1. W małym garnuszku rozrabiamy drożdże z łyżeczką cukru pudru, łyżeczką mąki i letnim mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. 
  2. Do miski przesiewamy mąkę, pozostały cukier puder, szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtka i zarabiamy ciasto. Jeśli będzie za rzadkie należy dodać odrobinę mąki. Gdy składniki dobrze się połączą i nie będzie grudek ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Przykrywamy ściereczką na około 35 minut.
  3. Kiedy ciasto urośnie wykładamy na nie przygotowany rabarbar, a następnie posypujemy całość kruszonką. Pieczemy przez 50 min w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Nie wyjmujemy z blachy wcześniej, ponieważ może się zrobić zakalec!

Smacznego :) 




Piechotą do lata... Co mamy dla mamy? Dzień Matki - 22-29 maja 2013

25 komentarzy:

  1. Pyszne takie ciacho ;) Ostatnio wszędzie z rabarbarem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak jest sezon to trzeba korzystać! : )

      Usuń
  2. Widać, że sezon z rabarbarem rusza w pełni... jeżeli drożdżowe to u mnie tylko z rabarbarem:) Zdjęcie prezentuje się bardzo obiecująco i zachęca do wypróbowania przepisu! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Puszyste, to dobra rekomendacja. A czym różni się od tego, które zawsze robiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robiłam z tego przepisu ---> http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2012/01/drozdzowiec.html i jest ono oczywiście pyszne, ale czasami było za suche, a to jest takie delikatne i 'mokre'..znikneło w chwilę : )

      Usuń
  4. i u mnie był! lubię, lubię bardzo :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Czeka u mnie nominacja Twojego bloga do Liebster Blog. Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. :)
    ps: dziękuję Ci za pyszną rabarbarową propozycję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Drożdżówka jak u mamy, muszę moją namówić na pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka! Miałam to szczęście i próbowałam- mamusia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super drożdżówka. ; ) Ja nadal czekam na rabarbar u mnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. drożdżowe <3 zaklepałabym sobie z pół blachy :D

    OdpowiedzUsuń
  11. cudnie wygląda - muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem początkującą kucharką i nie zawsze wszystko jest dla mnie jednoznaczne. Bardzo chciałabym upiec tego drożdżowca, analizuję przepis i nie wiem w którym momencie wykorzystać 125g masła roślinnego(jest podane w składnikach na ciasto)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło należy rozpuścić, odstawić do wystygnięcia i wlać wtedy kiedy zaczyn drożdżowy.

      Usuń
  13. Kocham ciasta drozdzowe! Kazde wygrywa! Z rabarbarem, czy bez! ;)

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji!
    Mam nadzieje, ze spotkamy sie za rok! :)
    Kasia (lejdi-of-the-house.bloog.pl)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...