Kruche ciasto ze śliwkami.
Składniki:
- 4 szklanki maki
- 4 żółtka
- opakowanie małej śmietany 18%
- 2 łyżki smalcu
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka sodki
- 1kg śliwek
- 6 łyżek masła
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek mąki ( poznańska z krupczatką)
- Składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, do momentu idealnego połączenia. Wkładamy do lodówki i przygotowujemy kruszonkę. Tak samo jak w cieście wszystkie składniki łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej kuleczki - wkładamy do lodówki.
- Śliwki myjemy i wydrążamy pestki.
- Wyjmujemy ciasto i kruszonkę z lodówki. Blachę wykładamy papierem. Ciasto rozwałkowujemy na długość i szerokość blachy i przekładamy je ( można złożyć będzie łatwiej przenieść). Wierzch posypujemy bułką tartą (wchłonie ona sok wypuszczany przez owoce). Wykładamy śliwki tak aby zajęły całą powierzchnię. Wierzch posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 1h. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Pyszności ;) Ja jeszcze nigdy nie robiłam kruszonki, jakoś się nie złożyło ;D
OdpowiedzUsuńKruszynko, to musisz to nadrobić, haha :)
UsuńJedno z moich ulubionych letnich ciast. :) Pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńna dodatek ma kruszonkę, pysznie!
OdpowiedzUsuńTo ona trafia do mojego brzucha jako pierwsza :D
Usuńciasto ze sliwkami to hit poznego lata! :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :)
UsuńWspaniałe! Uwielbiam kruche proste ciasto z kruszonką i śliwkami pycha!
OdpowiedzUsuńPyszności! najlepsze sa właśnie takie ciasta, proste, smaczne, niezawodne. a ze śliwkami to już w ogóle rewelacja :) sama jestem fanką tego rodzaju ciast :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto zawsze będzie mi się kojarzyło z moją babcią :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto z kruszonką.. :))
OdpowiedzUsuńKocham ciacha ze śliwkami, a tu jeszcze kruszonka *.* świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńSmacznie się prezentuje. Zjadłabym kawałek do kawy. Jeszcze w tym sezonie nie robiłam śliwkowego ciacha. Muszę nadrobić zaległości. :)
OdpowiedzUsuńpycha, świetne do herbatki ! :) i ta kruszonka;))
OdpowiedzUsuńhehe ja też często proszę Mamę o zrobienie kruszonki :) a ciasto pożeram wzrokiem!
OdpowiedzUsuńRobiłam crumble tyle razy, aż wypróbowałam wszystkie możliwe przepisy na kruszonkę. No i spośród nich wybrałam kilka ulubionych. polecam sposób :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie piekłam ciasta ze śliwkami! Trzeba to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńjuż niedługo będą śliwki i też będę robić, pychotki !
OdpowiedzUsuń"male opakowanie" smietanki? ile to jest mililitrow/gramow? i maslo mierzone na lyzki? nie byloby ladniej raz zwazyc te kilka lyzek masla i napisac w gramach? byloby za latwo...he?
OdpowiedzUsuńA rozmiar blachy? Przygotuje duza a potem okaze sie, ze starczy mi na pol...
OdpowiedzUsuńPublikacje w powaznych zrodlach bylyby dobrym wzorem na przepis posiadajacy wszystkie potrzebne info...