14 maja 2013

Kruche ciasto z rabarbarem

Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Takie przepisy zawsze sprawiają mi najwięcej przyjemności i radości, ponieważ wiem, że są sprawdzone, a poza tym nigdy nie wiem co z nich wyjdzie, ale zawsze jestem pewna, że to będzie coś pysznego. Tak właśnie było w tym przypadku. Nie mogłam się zdecydować jaki przepis wybrać, ale mama pomogła mi w podjęciu decyzji bo sama dawno nie robiła tego ciasta i nie była pewna co z niego wyjdzie, więc zabawa była :D

Składniki:
  • 6 żółtek 
  • 250g margaryny /kostka/
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1/2 torebki cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka sodki/proszku do pieczenia 
  • 1kg rabarbaru 
  • 3/4 szklanki cukru 
Przygotowanie:
  1. Rabarbar myjemy i osuszamy. Odcinamy końce, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy.
  2. Na stolnicę wysypujemy mąkę, sodkę, cukier puder oraz cukier waniliowy i robimy dołek do którego wrzucamy żółtka. Całość energicznie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części: większą i mniejszą. 
  3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Z większej części cista odrywamy kawałeczki i przylepiamy do dna tak by pokryło całą powierzchnię. Wierzch posypujemy bułką tartą. Wykładamy odsączony rabarbar. Wierzch przykrywamy mniejszą częścią ciasta również poprzez odrywanie kawałków masy.
  4. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 55 minut w temperaturze 180 stopni. 
  5. Gotowe wystawiamy i posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego :)



Akcja rabarbar - IV edycja

29 komentarzy:

  1. właśnie zjadłam kawałek takiego ciasta :)
    uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, dawno takie ciacho jadłam, a pamiętam, że moja rodziciela zawsze w sezonie je robiła. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepisy z zeszytów mam i babć są najlepsze. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasta ze starych zeszytów mają w sobie to coś. Uwielbiam kruche z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja dzisiaj miałam jeszcze ciasto z rabarbarem z przepisu mojej babci, ale niestety blogger skutecznie odmawia współpracy od kilku dni. ale twoje ciacho wygląda obłędnie, wszystko co z rabarbarem mogłabym nawet o 3 w nocy zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kruche ciasta, szkoda ze robi je glównie moja ciocia do ktorej rzadko jezdze :(
    Szkoda tez, ze moja mama nie ma takiego przepisowego notesika, bo wiem ze w mlodosci duuuzo piekla. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie niedawno taki zeszycik znalazłam i jest bardzo inspirujący! :>

      Usuń
  7. kruche i rabarbar? najlepsze połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę kupić ten rabarbar bo coraz więcej blogów kusi mnie takimi pysznymi przepisami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zostałam właśnie skuszona przez te wszystkie wpisy na innych blogach :D

      Usuń
  9. Hej! podobne ciasto piekła mi babcia! Musi być pyszne!
    Pozdrawiam i dziękuje za komentarz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od babci to musiało być pyszne! :>

      Usuń
  10. zjadłabym kawałeczek, klasyka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super ciasto ,ładnie Ci wyrosło.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kruche z rabarbarem ląduje u mnie co roku na stole, a przepisy ze starych zeszytów od mamy są najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  14. no to wpadłam na kawałeczek :) porywam i uciekam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam:)
    pycha!
    Pozdrawiam, miłego dnia życzę i dziękuję za dołączenie do akcji rabarbarowej!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...