Babka cynamonowo- czekoladowa.


To już moja trzecia babka i póki co wszystkie mi się udały i były pyszne :) Pierwsza była babka jogurtowa, którą muszę koniecznie powtórzyć, ponieważ mama nie daje mi spokoju! Druga była babka drożdżowa, która urzekła moją rodzinkę po niedzielnym obiadku. Przyszedł czas na jakieś nadzienie i zawijasy. Czekolady gorzkiej u mnie pod dostatkiem, więc już wiedziałam jakie nadzienie zrobię. I oto jest (a właściwie była), pyszna, słodka i delikatna. Idealna na jutrzejsze popołudnie :)

Składniki:
ciasto:
  • 100ml letniej wody 
  • 30g cukru
  • 6g świeżych drożdży
  • 2 żółtka o temperaturze pokojowej 
  • 1 jajko o temperaturze pokojowej 
  • 300g mąki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 100g masła, pokrojonego w kawałki, o temperaturze pokojowej 
nadzienie:
  • 40g cukru
  • 15g niesłodzonego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 30g roztopionego masła
  • 50g posiekanej,  gorzkiej czekolady 
 lukier:
  •  140g cukru pudru
  • 15g masła
Przygotowanie:
  1. W miseczce mieszamy wodę, cukier i drożdże. Odstawiamy na 6 min do wyrośnięcia lub lekkiego spienienia. 
  2. Do dużej miski wlewamy drożdże, dodajemy żółtka, jajka, pozostały cukier i dobrze mieszamy mikserem na wolniejszych obrotach. Stopniowo dodajemy 300g mąki oraz sól i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dosypujemy mąkę na przemian z resztą masła i nie przestajemy miksować. Następnie wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiamy przez chwilę. Wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
  3. Składniki na nadzienie mieszamy ze sobą. 
  4. Ciasto wykładamy na blat i chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt. Rozsypujemy nadzienie i zostawiamy 2,5cm odstęp od jednego brzegu. Następnie zwijamy ciasto tak jak roladę, wzdłuż dłuższego boku i przekładamy do formy. 
  5. Pieczemy przez 30-35min w temperaturze 180stopni.Sprawdzamy za pomocą suchego patyczka czy ciasto jest upieczone. Odstawiamy na 10 min do wystygnięcia.
  6.  W garnku gotujemy wodę, do mniejszego garnuszka wsypujemy cukier puder, dodajemy masło i 2 łyżki cukru. Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie polewamy wystudzoną babkę i gotowe.

Smacznego :) 



38 komentarzy:

  1. Piękna!
    Czekoladowe nadzienie i lukier mnie zauroczyły.
    Poproszę kawałek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :)
      Z wielką chęcią, ale wszystko zjedli :<

      Usuń
  2. Super wygląda! I fantastyczny pomysł z tym zwinięciem ciasta!!

    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :) Chciałam zrobić coś nowego :)

      Usuń
  3. bardzo apetycznie wygląda:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała! Mam ochotę upiec nawet teraz:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką puszysta i to nadzienie takie dobre. Muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie z tą rozpływającą się czekoladą! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała baba:-) i to nadzienie:-) pyszności:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. super baba , fajnie ci wyszła ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasiu! babka doskonała!wygląda niesamowicie apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha nie Kasia, a Kamila! ;) Ale oczywiście bardo dziękuje :)

      Usuń
  10. Świetny pomysł z nadzieniem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. z wierzchu niby niepozorna, a kryje tak fantastyczne wnętrze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. CO ZA BABKA! PYCHA :) JEDNE Z MOICH ULUBIONYCH SMAKÓW :P

    OdpowiedzUsuń
  13. ale suuper pomysł! zrobię podobną z konfiturą!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda cudnie, te zawijaski urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. TO ile tu jest mąki? W składnikach jest 300g, a w opisie 450 :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger