Szarlotka z prodiża z surowymi jabłkami



Kochani, dziś mam dla Was przepis perełkę. Jeśli tęsknicie za smakami babcinych wypieków to gwarantuje Wam, że ten wypiek może Was przenieść w niedalekie zakątki tych dawnych smaków. U mnie wspomnienia przywołał dodatkowo prodiż, który już rok temu zabrałam swojej babci, a niestety bardzo rzadko z niego korzystałam, co jak się okazuje było wielkim błędem! Oczywiście, jeśli nie macie takie sprzętu, to domowy piekarnik również się sprawdzi. Wówczas wystarczy piec ciasto w 190 stopniach C przez 40 minut :) Mam nadzieję, że receptura sprawdzi się i u Was :)

Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1,5kg jabłek (użyłam papierówek) 
  • 100g cukru trzcinowego (do smaku)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Przygotowanie:
  1. W misie umieść: mąkę, roztopione masło, cukier puder, sodę, cukier waniliowy i jajka. Ciasto podziel i 1/3 schłodź w lodówce.
  2. Blaszkę (w tym przepisie użyłam prodiż,ale sprawdzi się blaszka kwadratowa o boku 23 cm) wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Spód wylep ciastem. Przykryj prodiż i podpiecz spód 15 minut.
  3. W tym czasie jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Owoce wymieszaj z przyprawami i cukrem. Odciśnij powstały sok.
  4. Na podpieczony spód ułóż jabłka, a na wierzch zetrzyj 1/3 ciasta z lodówki. Zapiekaj dalej pod przykryciem prodiża przez 40-45minut. Wierzch musi być zarumieniony. Po wystudzeniu energicznym ruchem przewróć ciasto i wyłóż na talerz. 
 

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger