23 grudnia 2012

Makowiec.


Najcudowniejsze świąteczne ciasto zostało upieczone. Właściwie to nie jedno, a dwanaście, ale u nas zawsze jest duża produkcja tego typu smakołyków. Jak zawsze 1-2 zostają zjedzone natychmiast, kolejne 2 dajemy babci, 1 sąsiadce i w ten sposób zostaje nam sześć pysznych, miękkich, słodkich i kruchych makowcy.
Poniżej podaje wam sprawdzony, rodzinny przepis na 3 makowce.

Składniki na mak:
  • 1/2kg maku
  • dowolna ilość różnych bakalii
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • 2 białka
  • 1/2 kg cukru (zamiast cukru można dodać ok. 1/2 szklanki miodu)
  • 1/2 szklanki wody 

 Przygotowanie maku: 
  1. Mak mielimy 3 razy. 
  2. Na małym ogniu zagotować wodę i cukier.  Wymieszać z przygotowanym makiem i gotować 15 min. Dodać posiekane bakalie, masło, żółtko i wymieszać. 
  3. Na końcu ubić pianę z 2 białek i wmieszać do przygotowanej masy. Odstawić do wystygnięcia.

Składniki na drożdżowe ciasto z wody:  
  •  1/2 kg mąki
  • 3 żółtka
  • 7 dag drożdży
  • 4 łyżki mleka 
  • 1 margaryna
  • szczypta soli 
  • torebka cukru waniliowego 
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie ciasta:
  1.  Drożdże rozrobić z podgrzanym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce i czekać aż urosną. 
  2. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, zrobić dołeczek i dodać żółtka, margarynę, sól i wyrośnięte drożdże. ( zdj.1) Wszystko posiekać i wyrobić gładkie ciasto. (zdj. 2) Uformować kulę i włożyć do zimnej wody na około 30 min. . (zdj.3)
  3. Czekamy aż ciasto wypłynie(zdj. 4), gotowe przekładamy na wysypaną mąką stolnicę. Mąki podsypujemy tyle, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Ponownie wyrabiamy.
    Podzielić je na 3 części. 
  4. Każdą z części rozwałkowujemy, smarujemy delikatnie białkiem, wykładamy masę makową
    i zawijamy w rulon. (zdj. 5,6,7)
  5. Przekładamy na wyłożoną papierem blachę i zawijamy (zdj.8). Końców papieru nie zaciskać.
  6. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
  7. Gotowe odstawiamy do wystygnięcia.

Składniki na lukier:
  • 250g cukru pudru
  • 2 białka
  • łyżeczkę soku z cytryny
Przygotowanie lukru:
  1. Przesiać cukier puder do miski.
  2.  Dodać białka i sok z cytryny, a następnie ubić na gładką masę około 4-5 minut w mikserze na niskich obrotach, lub 6-7 minut za pomocą drewnianej łyżki.
  3. Uzyskana konsystencja powinna być gładka, jeśli jest zbyt gęsta należy dodać kroplę soku z cytryny i mieszać przez 1-2 minuty. 
  4. Lukier jest gotowy jeśli tworzy sztywny stożek. 
  5. Smarujemy ostudzone makowce i posypujemy skórką z pomarańczy, cytryny lub zmielonymi migdałami.Gotowe!

Smacznego :)


zdj. 1

zdj. 2

zdj. 3

zdj. 4

zdj. 5

zdj. 6

zdj. 7

zdj.8

zdj. 9

zdj. 10

zdj. 11

32 komentarze:

  1. jejku, to rzeczywiście masowy wypiek makowcy, Twoje makowce wyglądają pięknie i zapewne smakują bosko! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za życzenia i wzajemnie :)

      Usuń
  2. nigdy nie robiłam takiego makowca
    ja robię zawsze z kruszonką
    ale muszę kiedyś spróbować :)
    WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas od zawsze jest taki zawijany, ale słyszałam o różnych wersjach robienia :)
      Dziękuje i wzajemnie :)

      Usuń
  3. Pięknie wyszedł! Twoja kuchnia zamieniła się w mini fabrykę makowców. Nie miałabym nic przeciwko byciu Twoją sąsiadką. ;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. jak pięknie Ci wyszedł: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny makowiec! Ja ciągle jestem na etapie doświadczeń. Ale twój przykład mnie dopinguje. Wesołych i pięknych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba próbować, dziękuje bardzo i wzajemnie :)

      Usuń
  6. Piękny! A moje takie kanciaste w tym roku :)
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejszy jest smak :)
      Również życzę Wesołych Świąt :)

      Usuń
  7. przepyszne te makowce! widać, że to sprawdzony przepis, a ciasto i masa makowa doskonałe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo, przepis ma około 17 lat, a może i więcej ;)

      Usuń
  8. nigdy nie robiłam makowców ,ale twoje są imponujace , mak uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  9. Życzę zdrowych, spokojnych, szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia i moc serdeczności, Justyna :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo, Tobie również Justynko życzę Wesołych Świąt :)

      Usuń
  10. 12?! O rety, z tym się jeszcze nie spotkałam :) Wygląda pysznie! :) Wszystkiego dobrego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas zawsze taka duża porcja idzie ;) Dziękuje i wzajmnie :)

      Usuń
  11. U nas też obowiązkowo makowiec, jak co roku, ale nie w takiej ilości, bo nie miał by kto niestety zjeść. Chciałabym tak napiec różności, tylko potem właśnie byłby problem z wyjedzeniem tego wszystkiego :P Wspaniale wygląda i wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na szczęście nie ma takiego problemu, jeśli chodzi o zjedzenie tego wszystkiego, gorzej jest z posprzątaniem po przygotowaniu tych pyszności :D

      Usuń
  12. Makowiec to już tradycja:)
    U mnie na stole też gości i to każdego roku:)
    Też również Życzę Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, takie tradycje bardzo lubię :)

      Usuń
  13. Jaki ładny ten Twój makowiec :D Mi się nigdy nie udaje tak zwijać fajnie :( Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mama mi pomagała, dlatego tak ładnie zawinięty :D

      Usuń
  14. Muszę wyprobować makowca według tego przepisu..

    OdpowiedzUsuń
  15. U Ciebie tez piękny:) i to aż 4 sztuki...u mnie tylko 3 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko przepis na 3-4 sztuki, ogólnie upiekliśmy 12! :)

      Usuń
  16. Dziękuje za dodanie przepisów do akcji Wigilia. Przypominam o koniecznosci dodania banerka. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...