Jogurtowe placuszki z borówką amerykańską i jagodami
Składniki:
- 2 jajka
- 240g jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy
- szczypta soli
- 120g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6g borówek amerykańskich
- 60g jagód
- 100g serka homogenizowanego naturalnego
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
- W drugiej misce łączymy żółtka, olej, proszek, mąkę. Dodajemy ubite białka, a na koniec borówki.
- Placuszki smażymy na rozgrzanej i natłuszczonej oliwie z dwóch stron do zarumienienia. Najlepiej na małym ogniu. Podajemy np. posmarowane serkiem i posypane borówkami.
Ale narobiłaś mi apetytu ! :)
OdpowiedzUsuńcudowne.
I o to właśnie chodzi, dziękuje :)
UsuńOj muszę je zrobić, muszę :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam :D
UsuńMmmmm...smakowite :D
OdpowiedzUsuńwłaśnie z borówkami czy jagodami są najlepsze latem ;)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności :D Takie placuszki smakują mi najlepiej jeszcze z syropem klonowym!
OdpowiedzUsuńWłaśnie tego jednego cuda mi brakuje w mojej szafce :<
UsuńNiebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńmniam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5!
Zapisuję się na placuszki!
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńFantastyczne. Obok pierogów i naleśników to kolejne miejsce na podium. Aż mi ślinka pociekła. Czas ruszyć do garów:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
U mnie na pierwszy miejscu jest jeszcze makaron :)
UsuńMoje klimaty! Bez dwoch zdan! :)
OdpowiedzUsuńMilo, ze bierzesz udzial w akcji.
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl