Rogaliki drożdżowo-maślane
Nareszcie! Udało mi się zmotywować i zrobiłam pyszne drożdżowe rogaliki! Jest to wielki sukces, jak dla mnie, ponieważ nigdy jeszcze takich nie robiłam i pierwszy raz zupełnie sama zrobiłam ciasto drożdżowe! Były przy tym małe komplikacje, ponieważ zupełnie na odwrót przeczytałam przepis, ale to chyba wina zmęczenia, jednak mimo to udało się i rogaliki zawijałam o godzinie 23! Było warto :)
Składniki:
/inspiracja u Ewy i Aleksandry /
ciasto
Składniki:
/inspiracja u Ewy i Aleksandry /
ciasto
- 5 szklanek mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mleka
- 100g margaryny
- 1/3 szklanki cukru
- 8g suchych drożdży
- białko do posmarowania rogalików
- 400g malin
- 410g serka białego (np. wieluńskiego)
- cukier waniliowy
- dżem ( u mnie jabłkowy i wiśniowy)
- Drożdże wsypujemy do szklanki, dodajemy po łyżeczce cukru i mąki. Dolewamy ciepłego mleka do 1/4 wysokości szklanki i mieszamy. Odstawiamy, aż zaczną pracować.
- W garnuszku podgrzewamy mleko razem z masłem i cukrem (nie musi się zagotować). Ostawiamy do wystudzenia.
- W misce mieszamy mąkę, sól, jajka, drożdże i wystudzone mleko. Zagniatamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Miseczkę przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Kiedy ciasto odpowiednio wyrośnie wylewamy je na stolnicę/oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części. Kolejno rozwałkowujemy je na kształt koła o średnicy 20-24cm.
- Dzielimy na 8 równych części. Środek smarujemy serem, nakładamy dżem/maliny i zawijamy. Jeśli dajemy maliny lub inne owoce pamiętajmy o posypaniu ich cukrem, ponieważ mogą być kwaśne. Zawijamy zaczynając od najszerszej strony i do środka. Odkładamy na blachę. Czynność powtarzamy. Wszystkie rogaliki smarujemy białkiem.
- Pieczemy je w 180 stopniach. Jedna blacha piecze się około 20-30 minut.
- Podajemy po przestudzeniu.
Smacznego :)
Rogale nadziewane serem dżemem jabłkowym/wiśniowym. |
Rogale nadziewane serem i malinami. |
Wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
Usuńwłaśnie mam w panach zrobienie rogalików:) świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuje i zachęcam do próbowania :)
UsuńPoproszę teraz całe mnóstwo do kawki:D
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :D
UsuńJak na pierwszy raz to wyglądają bardzo dobrze :) Ja rogaliki robiłam raz, co prawda z ciasta francuskiego (własnej roboty) i wyszło coś okropnego :):) Będę musiała jeszcze kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńtakie to bym jadła i jadła :)
OdpowiedzUsuńz serem i malinami <3 i do tego maślane! oj jadłabym :)
OdpowiedzUsuńTo zachęcam do pieczenia :D
UsuńPiękne Ci wyszły :-) Bardzo lubię wszystko co drożdżowe ;-)
OdpowiedzUsuńo rany teraz taki jeden bardzo u mnie pożądany do kawki !!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńOj ja jak zaczynałam przygodę z drożdżowym to tez miałam trochę komplikacji :) a i bardzo ładne rogaliki !
OdpowiedzUsuńNie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Dziękuje :>
UsuńPrzepięknie wyszły Tobie te rogaliki :) Dopiero teraz zauważyłam Twój komentarz u mnie. Roztrzepaniec jestem ;).
OdpowiedzUsuńNic nie szkodzi :)
Usuń