Placek z czarną porzeczką i kruszonką
Składniki
na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki jogurtu
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- porzeczki
- kruszonka (mąka, margaryna, cukier puder)
Przygotowanie:
- Na stolnice wsypać mąkę, wbić jajko, dodać śmietanę, 3 łyżki cukru, sodkę oraz masło i zagniatać.
- Porzeczki umyć i obrać..
- Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Formę wylepić ciastem i podpiekać przez 15 min w 180 stopniach. Następnie wysypać bułką tartą, wyłożyć owoce, zasypać cukrem i wyłożyć kruszonkę. Piec jeszcze 25 min w 180 stopniach. Podawać po wystudzeniu.
świetny pomysł:) jakoś nigdy nie używałam porzeczek do ciasta, muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńZachęcam, ale trzeba dodać duuuużo cukru :>
UsuńKruche ciasta to jedne z moich najbardziej ulubionych :)
OdpowiedzUsuńMoje też :>
UsuńTakiego placka to bym Ci z chęcią porwała;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam, wygląda na łatwe i pyszne! tylko proszę sprawdź co z masłem w przepisie nie podałaś ile go dodać do ciasta:)M.
OdpowiedzUsuńDo tego ciasta nie dodajemy masła, margaryny, ani niczego takiego :)
UsuńWspaniałe! :-)
OdpowiedzUsuńwspaniałe są ciasta z owocami lata. Właśnie w piekarniku wylądował podobny ucieraniec ;)
OdpowiedzUsuń