Klasycznie- faszerwana cukinia
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 0,5kg mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 średnia marchew
- Mięso mielone smażymy na oliwie z oliwek. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w drobne paseczki. Dosypujemy do farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i 2 ząbkami czosnku. Prużymy do momentu, aż mięso będzie gotowe.
- Cukinie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy środek. Solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce, nakładamy farsz i pieczemy w 180 stopniach około 25min do miękkości cukinii. Pod koniec pieczenia można posypać tartym żółtym serem, ale nie jest to konieczne.
Coraz więcej faszerowanych cukiń, a ja jak zwykle mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńTo do roboty! :D
Usuńpyszności - muszę spróbować tak robionej cukinii
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Zachęcam i dziękuje :)
Usuńbardzo fajny i zdrowy pomysł na obiad ;)
OdpowiedzUsuńZapiekłabym z serem...:D
OdpowiedzUsuń