Rogaliki krucho drożdżowe z malinami
Składniki:
/inspiracja "Moje gotowanie" marzec 2013/
- 80g świeżych drożdży
- 8 łyżek cukru
- 400g mąki krupczatki
- 400g mąki poznańskiej
- 4 jajka
- 300g margaryny
- 8 łyżek jogurtu naturalnego
- słoik dżemu jabłkowego
- 450g serka wieluńskiego
- 600g malin
- 2 torebki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania
- Drożdże kruszymy i rozcieramy z 4 łyżkami cukru i jogurtem naturalnym. Odstawiamy na 10 min, aż się ruszą.
- Na stolnicę wysypujemy mąkę, 4 łyżki cukru, pokrojone masło w kostkę, 3 jajka i 1 białko oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko energicznie zagniatamy i odstawiamy na około 30min.
- Stolnicę oprószamy mąką, ciasto dzielimy na 5 części i każdą rozwałkowujemy na kształt koła. dzielimy na 8 części. Smarujemy serem, posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem i nakładamy maliny lub smarujemy dżemem jabłkowym. Zawijamy szerszą częścią do środka. Czynność powtarzamy.
- Przekładamy na wyłożoną papierem blachę i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
- Podajemy posypane cukrem pudrem.
Dziekuje za odwiedziny u mnie i cieply komentarz..:) pozdrawiam seredcznie..
OdpowiedzUsuńOj porwałabym Ci jednego :)) Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWidzę faza na rogaliki wciąż trwa ;) I wciąż pyszności prezentujesz !
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :D Dziękuje :)
Usuńmarzę o takich pysznych kruchych rogalikach ;)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam do mnie lub do pieczenia :D
Usuńwyglądają, bardzo lubię takie rogaliki, ostatnio też zrobiłam podobne:)
OdpowiedzUsuńRogaliki prezentują się wyjątkowo apetycznie.pozdrawiam Jola
OdpowiedzUsuńDziękuje :>
UsuńWieki nie piekłam rogalików. Jakie cudowne :)
OdpowiedzUsuńTo do roboty! Dziękuje :>
UsuńAle apetyczne te rogaliki! mniam!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :>
UsuńPiękne zawijaski i bardzo fajne nadzienie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :>
Usuń