Chałka "po żydowsku"
Pierwszy raz wzięłam udział w akcji wspólnego "Wypiekania na śniadanie" i bardzo się z tego powodu cieszę, ponieważ w końcu coś mnie zmobilizowało do zrobienia tego pysznego wypieku. Już kiedyś miałam swoje pierwsze podejście do chałki, ale nie wyszła mi tak ładnie wyrośnięta i spleciona :) Uważam, że pierwsza w nocy to odpowiednia godzina na szykowania produktów, a pobudka przed siódmą rano, żeby zagnieść ciasto i odstawić je do wyrośnięcia, to już konkretne wyzwanie! Jednak czego się nie robi dla zapachu i smaku domowego wypieku! Tutaj znajduje się oryginalny przepis KLIK. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
Składniki:
/1 chałka i 4 bułeczki/
Razem ze mną wypiekali:
Paweł z bloga Chleby.info
Nina z bloga Gotuj sam
Basia z bloga Życie w apetycie
Bernadeta z bloga Mój kulinarny pamiętnik
Małgosia z bloga Smaki Alzacji
Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie- I love it.
Dorota z bloga Moje małe czarowanie
Ewelina z bloga Stylowa kuchnia
Monika z bloga Matka wariatka
Kinga z bloga Małe kulinaria
Składniki:
/1 chałka i 4 bułeczki/
- 4 szklanki mąki pszennej (około 600g)
- 25g świeżych drożdży
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3 jajka (3 białka i 2 żółtka do ciasta; 1 żółtko do posmarowania chałki)
- płaska łyżeczka soli
- czubata łyżka miód
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- kruszonka: masło roślinne, cukier puder, mąka pszenna
- W małej miseczce rozrabiamy drożdże z ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W dużym garnku łączymy ze sobą wszystkie składniki i na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże. Jeśli chodzi o wodę to lepiej dolewać ją stopniowo. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, to należy dosypać mąki, a jeżeli zbyt suche- podlać wodą. Całość wyrabiamy około 15 minut. Tak przygotowaną masę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby objętość się podwoiła.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i dzielimy na 5 równych części. Z każdej tworzymy podłużny wałek. Końce zlepiamy ze sobą. Teraz czas na zaplatanie warkocza (zdjęcie poniżej).
- Przygotowaną chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy pozostawionym żółtkiem i posypujemy kruszonką (wszystkie składniki łączymy przez rozcieranie palcami).
Pieczemy ją w 180 stopniach przez 30 min. Podajemy po delikatnym przestudzeniu!
Smacznego!
Razem ze mną wypiekali:
Paweł z bloga Chleby.info
Nina z bloga Gotuj sam
Basia z bloga Życie w apetycie
Bernadeta z bloga Mój kulinarny pamiętnik
Małgosia z bloga Smaki Alzacji
Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie- I love it.
Dorota z bloga Moje małe czarowanie
Ewelina z bloga Stylowa kuchnia
Monika z bloga Matka wariatka
Kinga z bloga Małe kulinaria
wygląda rewelacyjnie zjadłabym taką z miodem i szklanką mleka:)
OdpowiedzUsuńJa również wybrałam miód! Pyszna :)
UsuńTo nie jest typowa żydowska chałka :) Żydzi jak pieką chałkę zachowują zasae koszerności - produkty mięsne nie mogą być spożywane razem z produktami mlecznymi (posiłki mleczne i mięsne powinna dzielić kilkugodzinna przerwa).. w chałce jest mleko a chałki Żydzi spożywają podczas świąt i jest to taki zamiennik chleba więc zasady tej nie ma :) Nie zmienia to jednak faktu, ze chałka wyszła wspaniała ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za sprostowanie :) Bardziej chodziło mi o sposób plecenia, ale informacja przydatna :)
Usuńsuper chałka, dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńJa dziękuję :)
Usuńdzieki za wspólne wypiekanie i za pyszne sniadanie :-)
OdpowiedzUsuńRównież dziękuję :)
UsuńPiekna chalka, dziękuję za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Mam nadzieję, że nie ostanie :)
UsuńSuper chałeczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie!
:)
UsuńPięknie wyszła i ma kruszonkę ja o swojej zapomniałam ;), dzięki za wspólny czas :)
OdpowiedzUsuńSezam i mak to też pyszna opcja :> Dziękuję :>
UsuńPodziwiam, ja nie mam motywacji by tak szybko wstać... Świetnie wygląda!!! Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńCzasami mi się udaje, dla takich wypieków warto poświęcić poranek :>
UsuńIdealnie zapleciona! Dziekuje za wspolne wypiekanie)
OdpowiedzUsuńStarałam się :D Dziękuję :>
UsuńFajna chałka, dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńRównież dziękuję! Podwójnie :)
Usuń