15 marca 2015

Chałka "po żydowsku"

Pierwszy raz wzięłam udział w akcji wspólnego "Wypiekania na śniadanie" i bardzo się z tego powodu cieszę, ponieważ w końcu coś mnie zmobilizowało do zrobienia tego pysznego wypieku. Już kiedyś miałam swoje pierwsze podejście do chałki, ale nie wyszła mi tak ładnie wyrośnięta i spleciona :) Uważam, że pierwsza w nocy to odpowiednia godzina na szykowania produktów, a pobudka przed siódmą rano, żeby zagnieść ciasto i odstawić je do wyrośnięcia, to już konkretne wyzwanie! Jednak czego się nie robi dla zapachu i smaku domowego wypieku! Tutaj znajduje się oryginalny przepis KLIK. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

Składniki:
/1 chałka i 4 bułeczki/

  • 4 szklanki mąki pszennej (około 600g)
  • 25g świeżych drożdży 
  • 2 szklanki ciepłej wody 
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka 
  • 3 jajka (3 białka i 2 żółtka do ciasta; 1 żółtko do posmarowania chałki)
  • płaska łyżeczka soli
  • czubata łyżka miód
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek 
  •  kruszonka: masło roślinne, cukier puder, mąka pszenna
Przygotowanie:
  1.  W małej miseczce rozrabiamy drożdże z ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  2. W dużym garnku łączymy ze sobą wszystkie składniki i na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże. Jeśli chodzi o wodę to lepiej dolewać ją stopniowo. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, to należy dosypać mąki, a jeżeli zbyt suche- podlać wodą. Całość wyrabiamy około 15 minut. Tak przygotowaną masę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby objętość się podwoiła. 
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i dzielimy na 5 równych części. Z każdej tworzymy podłużny wałek. Końce zlepiamy ze sobą. Teraz czas na zaplatanie warkocza (zdjęcie poniżej).
  4. Przygotowaną chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy pozostawionym żółtkiem i posypujemy kruszonką (wszystkie składniki łączymy przez rozcieranie palcami).
    Pieczemy ją w 180 stopniach przez 30 min. Podajemy po delikatnym przestudzeniu!

Smacznego!




Razem ze mną wypiekali:
Paweł z bloga Chleby.info
Nina z bloga Gotuj sam
Basia z bloga Życie w apetycie 

Bernadeta z bloga Mój kulinarny pamiętnik
Małgosia z bloga Smaki Alzacji

Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie- I love it.
Dorota z bloga Moje małe czarowanie 
Ewelina z bloga Stylowa kuchnia  
Monika z bloga Matka wariatka
Kinga z bloga Małe kulinaria  

20 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie zjadłabym taką z miodem i szklanką mleka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również wybrałam miód! Pyszna :)

      Usuń
  2. To nie jest typowa żydowska chałka :) Żydzi jak pieką chałkę zachowują zasae koszerności - produkty mięsne nie mogą być spożywane razem z produktami mlecznymi (posiłki mleczne i mięsne powinna dzielić kilkugodzinna przerwa).. w chałce jest mleko a chałki Żydzi spożywają podczas świąt i jest to taki zamiennik chleba więc zasady tej nie ma :) Nie zmienia to jednak faktu, ze chałka wyszła wspaniała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za sprostowanie :) Bardziej chodziło mi o sposób plecenia, ale informacja przydatna :)

      Usuń
  3. super chałka, dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. dzieki za wspólne wypiekanie i za pyszne sniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekna chalka, dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Mam nadzieję, że nie ostanie :)

      Usuń
  6. Super chałeczka :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyszła i ma kruszonkę ja o swojej zapomniałam ;), dzięki za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezam i mak to też pyszna opcja :> Dziękuję :>

      Usuń
  8. Podziwiam, ja nie mam motywacji by tak szybko wstać... Świetnie wygląda!!! Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami mi się udaje, dla takich wypieków warto poświęcić poranek :>

      Usuń
  9. Idealnie zapleciona! Dziekuje za wspolne wypiekanie)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna chałka, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również dziękuję! Podwójnie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...