22 marca 2014

Babka drożdżowa z rodzynkami

Pierwszy dzień wiosny już za nami, a  więc teraz czekam na swoje urodziny i na święta Wielkanocne. Właśnie dlatego dzisiaj pojawia się u mnie babka. Postanowiłam wypróbować parę przepisów i może uda mi się Was zmobilizować do przygotowania czegoś na świąteczny stół. Dzięki temu na Wielkanoc będę miała już opracowane parę przepisów i z pewnością, którymś uraczę rodzinkę :)
Pamiętam, że mama nigdy nie chciała robić babek, ponieważ już parę razy wyszły jej zakalce, ale ja stwierdziłam, że nie ma coś się zniechęcać i trzeba podejmować wyzwania, a jeśli, to konieczne- liczne próby. Ta babka jest typowo dla osób początkujących. Prosta wykonaniu i jak podkreśla autor "ciasto samo się robi". Połowa już zniknęła, więc nie wiem czy do jutra uda się coś uratować, ale to chyba dobry znak :)

Składniki:
/magazyn Kuchnia nr 04/2014/
  • 40g świeżych drożdży 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 
  • 4 jajka 
  • 1 szklanka mleka 
  • 200g masła roślinnego
  • 500g mąki pszennej 
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • szczypta soli 
  • 100g rodzynek 
  • cukier puder do posypania 
Przygotowanie:
  1. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą. Po około 10 minutach odsączamy je np na ręczniku papierowym i odstawiamy.
  2. Gotujemy mleko i rozpuszczamy w nim masło roślinne. Odstawiamy do ostygnięcia. 
  3. Drożdże wraz z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy w makutrze. Wbijamy 2 całe jajka i 2 żółtka i łączymy ze sobą.  
  4. Do powstałej masy drożdżowo-jajecznej wlewamy wystudzone mleko. Wsypujemy mąkę, sól, skórkę cytrynową i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy oprószone mąką rodzynki i dalej wyrabiamy ciasto, aż znikną wszelkie grudki, a ciasto będzie przypominać gęstą śmietanę. 
  5. Przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Całość przykrywamy ścierką, kładziemy w ciepłym miejscu i czekamy, aż ciasto wyrośnie ( u mnie trwało to 30 minut). 
  6. Pieczemy około 40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. 
  7. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego :)



18 komentarzy:

  1. Piękna babka :)) Zbieram pomysły na Wielkanoc, przyda się! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do próbowania :) Zaglądaj częściej bo postaram się pozostać w tym klimacie :)

      Usuń
  2. Wielkanocne wypieki już niedługo, trzeba coś postanowić :)
    Babkę zrobie na pewno ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj tej, ponieważ robi się ją niezwykle szybko :)

      Usuń
  3. Powiało świętami, przez tą babkę nie mogę się doczekać ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki był zamiar jej upieczenia :D

      Usuń
  4. Ależ już świątecznie, a tu do świąt tak daleko jeszcze... :) Bardzo lubię takie baby :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś trzeba zacząć przygotowania :)

      Usuń
  5. tylko rodzynek bym nie dała, albo wymieniła na coś innego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja następnym razem planuję dodać czekoladę lub wiórki kokosowe :) Wiadomo, że za rodzynkami nie wszyscy przepadają :c

      Usuń
  6. Ja zawsze wydłubuję rodzynki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak nic Wielkanoc nadchodzi. Piękna ta twoja baba. Zapisuję do działu "zrobić koniecznie":))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo daj znać co wyjdzie :)

      Usuń
  8. ale bym zjadła takiej tradycyjnej baby drożdżowej. jeszcze tylko kubek mleka i będzie idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację! Szklanka mleka byłaby idealnym dopełnieniem :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...