18 listopada 2013

Polędwiczki zapiekane z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Planowałam Wam zaserwować ten przepis i to dania wczoraj, ale zgubiłam kartkę z przepisem i nie byłam wszystkiego pewna w 100%, więc raczę Was tym pysznym mięskiem dzisiaj. Polędwiczki wyszły kruche, mięciutkie i jak dla nas były doskonale doprawione, ale oczywiście możecie wymyślić coś własnego co z pewnością też będzie bardzo smaczne. Mam nadzieję, że takie dania pojawi się na Waszym stole chociaż jeden raz bo warto!

Składniki:
  • 1kg polędwicy wieprzowej
  • słoiczek suszonych pomidorów 
  • świeża bazylia
  • czarne oliwki 
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 3 ząbki czosnku
  • rozmaryn, oregano
  • sól, pieprz 
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:


  1.  Polędwicę myjemy, nacieramy rozmarynem, oregano, rozgniecionym czosnkiem, solą oraz pieprzem, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na godzinę. 
  2. Na natłuszczonej patelni obsmażamy polędwicę z każdej strony. Tak przygotowaną kroimy na 2-3 cm kawałki, układamy  połówkę suszonego pomidora,plaster mozzarelli, oliwkę i całość przekuwamy wykałaczką. Następnie przygotowane mięso pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut. 
  3. Można podać z pieczonymi ziemniakami i listkami świeżej bazylii.

    Smacznego :)

     



     
    1. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać, połączyć z solą i ziołami prowansalskimi. Polędwiczkę wieprzową umyć, oczyścić. Natrzeć czosnkiem z ziołami, odstawić w chłodne miejsce na ok. 60 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę. Wyłożyć mięso i obsmażyć z każdej strony na złoto. Zdjąć z patelni i pokroić na 3-4 cm kawałki. - See more at: http://kuchnia.it/dania_glowne/przepis_na_poledwiczki_z_mozzarella.aspx#sthash.XW4z71FV.dpuf
    1. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać, połączyć z solą i ziołami prowansalskimi. Polędwiczkę wieprzową umyć, oczyścić. Natrzeć czosnkiem z ziołami, odstawić w chłodne miejsce na ok. 60 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę. Wyłożyć mięso i obsmażyć z każdej strony na złoto. Zdjąć z patelni i pokroić na 3-4 cm kawałki. - See more at: http://kuchnia.it/dania_glowne/przepis_na_poledwiczki_z_mozzarella.aspx#sthash.XW4z71FV.dpuf
    1. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać, połączyć z solą i ziołami prowansalskimi. Polędwiczkę wieprzową umyć, oczyścić. Natrzeć czosnkiem z ziołami, odstawić w chłodne miejsce na ok. 60 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę. Wyłożyć mięso i obsmażyć z każdej strony na złoto. Zdjąć z patelni i pokroić na 3-4 cm kawałki. - See more at: http://kuchnia.it/dania_glowne/przepis_na_poledwiczki_z_mozzarella.aspx#sthash.XW4z71FV.dpuf

9 komentarzy:

  1. jakie fajne ! Planowałam dzisiaj coś podobnego, ale mój brzuch powiedział, że nie ma zamiaru czekać tak długo i skończyło się na makaronie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. oj domyślam się, że smakuje nieziemsko :) wygląda obłędnie! a pewnie pachnie wspaniale. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...