9 kwietnia 2013

Naleśniki owsiane ze szpinakiem i serkiem wiejskim

Cały tydzień chodziły za mną takie naleśniki i w końcu udało mi się je zrobić! Przy okazji biorę udział w akcji naleśnikowej organizowanej przez Sylvvie z Porannych inspiracji, więc przyjemność ich robienia była podwójna :)

Składniki:
ciasto
/na 6 naleśników/ :

  • 2 szklanki mąki owsianej 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 jajka 
  • szczypta soli 
farsz:
  •  6 kostek szpinaku 
  • 3 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa 
  • 200g serka wiejskiego 
  • 1 pomidor 
 Przygotowanie:
  1.  Wszystkie składniki na naleśniki łączymy ze sobą tak aby konsystencja ciasta nie była zbyt rzadka! Smażymy z obu stron na rumiany kolor. 
  2. Szpinak rozmrażamy i gotujemy w rondelku. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dorzucamy posiekany czosnek, mieszamy i gotowe.
  3. Na naleśnika nakładamy szpinak, a następnie troszkę serka wiejskiego i 'przykrywamy'. Podajemy z pokrojonymi w ćwiartki pomidorami. 

Smacznego! :)


11 komentarzy:

  1. Podobają mi się takie wytrawne naleśniki! :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o wytrawne to te też najbardziej lubię :)

      Usuń
  3. Uwielbiam naleśniki, a w takiej wersji musiały być wyjątkowo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy jeszcze nie uzywalam maki owsianej. Moze czas zaczac? Bo wyglada smakowicie!

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różni się w smaku od tej tradycyjnej, ponieważ można wyczuć lekką gorycz, ale mi to nie przeszkadza i w ogóle nie psuje to smaku potrawy :)

      Usuń
  5. Też często robię naleśniczki owsiane (dodaję dodatkowo otręby owsiane). Zdecydowanie wole teraz takie od zwykłych :D nadziewane szpinakiem to już w ogóle pychota :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...