24 września 2013

Po raz kolejny "Bajecznie owsiane"

Jak już napisałam w tytule posta, po raz kolejny częstuje Was moimi owsianymi ciasteczkami, które pojawiły się na moim blogu na samym początku jego istnienia, ale ponieważ są pyszne i szybkie w przygotowaniu postanowiłam Wam o nich przypomnieć. Wcześniejszy wpis znajduje się tutaj :)

Składniki:
/28 sztuk/

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia /sodki
  • 1/2 kostki miękkiego masła 
  • 2 łyżki cukru
  • jajko 
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki otrębów 
  • 1/2 szklanki pestek dyni 
Przygotowanie:
  1. W  mikserze ucieramy na gładką masę masło z cukrem i dodajemy jajko. Następnie dosypujemy stopniowo wszystkie suche składniki wraz z pestkami dyni. 
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki wykładamy w odstępach 3 cm małe ciasteczka lub formujemy z nich kuleczki i  delikatnie spłaszczamy.
  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 min. Po upieczeniu wyciągamy do wystygnięcia. Ciastka mają trwałość 6 dni.

Smacznego :)







19 komentarzy:

  1. częstuję się ciasteczkiem! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. owsiane ciacha górą!! uwielbiam je sobie schrupać do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie idealne do drugiego śniadania :)

      Usuń
  3. Po co kusisz, za mną już od rana chodzą takie a'la kruche ciasteczka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykonanie zajmuje parę minut i pieczenie też nie trwa długo, więc zawsze możesz zafundować sobie sama takie maleństwa :D

      Usuń
  4. Też je lubię :-) Porywam jedno ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Owsiane zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, owsiane ciasteczka zawsze się sprawdzają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne.
    Lubię owsiane ciasteczka. Jesień to zdecydowanie czas pieczenia ciasteczek.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne ciasteczka. : )
    Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...