Kruche ciasto z rabarbarem
Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Takie przepisy zawsze sprawiają mi najwięcej przyjemności i radości, ponieważ wiem, że są sprawdzone, a poza tym nigdy nie wiem co z nich wyjdzie, ale zawsze jestem pewna, że to będzie coś pysznego. Tak właśnie było w tym przypadku. Nie mogłam się zdecydować jaki przepis wybrać, ale mama pomogła mi w podjęciu decyzji bo sama dawno nie robiła tego ciasta i nie była pewna co z niego wyjdzie, więc zabawa była :D
Składniki:
Składniki:
- 6 żółtek
- 250g margaryny /kostka/
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sodki/proszku do pieczenia
- 1kg rabarbaru
- 3/4 szklanki cukru
- Rabarbar myjemy i osuszamy. Odcinamy końce, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy.
- Na stolnicę wysypujemy mąkę, sodkę, cukier puder oraz cukier waniliowy i robimy dołek do którego wrzucamy żółtka. Całość energicznie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części: większą i mniejszą.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Z większej części cista odrywamy kawałeczki i przylepiamy do dna tak by pokryło całą powierzchnię. Wierzch posypujemy bułką tartą. Wykładamy odsączony rabarbar. Wierzch przykrywamy mniejszą częścią ciasta również poprzez odrywanie kawałków masy.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 55 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gotowe wystawiamy i posypujemy cukrem pudrem.
właśnie zjadłam kawałek takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam !
Pycha! :>
Usuńpyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńŚwietne, dawno takie ciacho jadłam, a pamiętam, że moja rodziciela zawsze w sezonie je robiła. :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy z zeszytów mam i babć są najlepsze. :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :>
UsuńTakie ciasta ze starych zeszytów mają w sobie to coś. Uwielbiam kruche z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńa ja dzisiaj miałam jeszcze ciasto z rabarbarem z przepisu mojej babci, ale niestety blogger skutecznie odmawia współpracy od kilku dni. ale twoje ciacho wygląda obłędnie, wszystko co z rabarbarem mogłabym nawet o 3 w nocy zjeść :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruche ciasta, szkoda ze robi je glównie moja ciocia do ktorej rzadko jezdze :(
OdpowiedzUsuńSzkoda tez, ze moja mama nie ma takiego przepisowego notesika, bo wiem ze w mlodosci duuuzo piekla. :D
Ja właśnie niedawno taki zeszycik znalazłam i jest bardzo inspirujący! :>
Usuńkruche i rabarbar? najlepsze połączenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńmuszę kupić ten rabarbar bo coraz więcej blogów kusi mnie takimi pysznymi przepisami ;)
OdpowiedzUsuńJa też zostałam właśnie skuszona przez te wszystkie wpisy na innych blogach :D
UsuńHej! podobne ciasto piekła mi babcia! Musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuje za komentarz.
Od babci to musiało być pyszne! :>
Usuńale tu pysznie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńzjadłabym kawałeczek, klasyka:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :>
UsuńMniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto ,ładnie Ci wyrosło.
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńKruche z rabarbarem ląduje u mnie co roku na stole, a przepisy ze starych zeszytów od mamy są najlepsze :D
OdpowiedzUsuńZawsze się sprawdzają :D
Usuńno to wpadłam na kawałeczek :) porywam i uciekam :)
OdpowiedzUsuńmniam:)
OdpowiedzUsuńpycha!
Pozdrawiam, miłego dnia życzę i dziękuję za dołączenie do akcji rabarbarowej!
:>
Usuń