Najcudowniejsze świąteczne ciasto zostało upieczone. Właściwie to nie jedno, a dwanaście, ale u nas zawsze jest duża produkcja tego typu smakołyków. Jak zawsze 1-2 zostają zjedzone natychmiast, kolejne 2 dajemy babci, 1 sąsiadce i w ten sposób zostaje nam sześć pysznych, miękkich, słodkich i kruchych makowcy.
Poniżej podaje wam sprawdzony, rodzinny przepis na
3 makowce.
Składniki na mak:
- 1/2kg maku
- dowolna ilość różnych bakalii
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- 2 białka
- 1/2 kg cukru (zamiast cukru można dodać ok. 1/2 szklanki miodu)
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie maku:
- Mak mielimy 3 razy.
- Na małym ogniu zagotować wodę i cukier. Wymieszać z przygotowanym makiem i gotować 15 min. Dodać posiekane bakalie, masło, żółtko i wymieszać.
- Na końcu ubić pianę z 2 białek i wmieszać do przygotowanej masy. Odstawić do wystygnięcia.
Składniki na drożdżowe ciasto z wody:
- 1/2 kg mąki
- 3 żółtka
- 7 dag drożdży
- 4 łyżki mleka
- 1 margaryna
- szczypta soli
- torebka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie ciasta:
- Drożdże rozrobić z podgrzanym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce i czekać aż urosną.
- Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, zrobić dołeczek i dodać żółtka, margarynę, sól i wyrośnięte drożdże. ( zdj.1) Wszystko posiekać i wyrobić gładkie ciasto. (zdj. 2) Uformować kulę i włożyć do zimnej wody na około 30 min. . (zdj.3)
- Czekamy aż ciasto wypłynie(zdj. 4), gotowe przekładamy na wysypaną mąką stolnicę. Mąki podsypujemy tyle, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Ponownie wyrabiamy.
Podzielić je na 3 części.
- Każdą z części rozwałkowujemy, smarujemy delikatnie białkiem, wykładamy masę makową
i zawijamy w rulon. (zdj. 5,6,7)
- Przekładamy na wyłożoną papierem blachę i zawijamy (zdj.8). Końców papieru nie zaciskać.
- Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
- Gotowe odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na lukier:
- 250g cukru pudru
- 2 białka
- łyżeczkę soku z cytryny
Przygotowanie lukru:
- Przesiać cukier puder do miski.
- Dodać białka i sok z cytryny, a następnie ubić na gładką masę około 4-5 minut w mikserze na niskich obrotach, lub 6-7 minut za pomocą drewnianej łyżki.
- Uzyskana konsystencja powinna być gładka, jeśli jest zbyt gęsta należy dodać kroplę soku z cytryny i mieszać przez 1-2 minuty.
- Lukier jest gotowy jeśli tworzy sztywny stożek.
- Smarujemy ostudzone makowce i posypujemy skórką z pomarańczy, cytryny lub zmielonymi migdałami.Gotowe!
Smacznego :)
|
zdj. 1 |
|
zdj. 2 |
|
zdj. 3 |
|
zdj. 4 |
|
zdj. 5 |
|
zdj. 6 |
|
zdj. 7 |
|
zdj.8 |
|
zdj. 9 |
|
zdj. 10 |
|
zdj. 11 |
jejku, to rzeczywiście masowy wypiek makowcy, Twoje makowce wyglądają pięknie i zapewne smakują bosko! Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńDziękuje za życzenia i wzajemnie :)
Usuńnigdy nie robiłam takiego makowca
OdpowiedzUsuńja robię zawsze z kruszonką
ale muszę kiedyś spróbować :)
WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT !!
U nas od zawsze jest taki zawijany, ale słyszałam o różnych wersjach robienia :)
UsuńDziękuje i wzajemnie :)
Pięknie wyszedł! Twoja kuchnia zamieniła się w mini fabrykę makowców. Nie miałabym nic przeciwko byciu Twoją sąsiadką. ;)))
OdpowiedzUsuńHaha dokładnie :D
Usuńjak pięknie Ci wyszedł: )
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPiękny makowiec! Ja ciągle jestem na etapie doświadczeń. Ale twój przykład mnie dopinguje. Wesołych i pięknych Świąt.
OdpowiedzUsuńTrzeba próbować, dziękuje bardzo i wzajemnie :)
UsuńPYCHA! :)
OdpowiedzUsuńPiękny! A moje takie kanciaste w tym roku :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
Najważniejszy jest smak :)
UsuńRównież życzę Wesołych Świąt :)
przepyszne te makowce! widać, że to sprawdzony przepis, a ciasto i masa makowa doskonałe:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo, przepis ma około 17 lat, a może i więcej ;)
Usuńnigdy nie robiłam makowców ,ale twoje są imponujace , mak uwielbiam !
OdpowiedzUsuńŻyczę zdrowych, spokojnych, szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia i moc serdeczności, Justyna :-).
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo, Tobie również Justynko życzę Wesołych Świąt :)
Usuń12?! O rety, z tym się jeszcze nie spotkałam :) Wygląda pysznie! :) Wszystkiego dobrego! :)
OdpowiedzUsuńU nas zawsze taka duża porcja idzie ;) Dziękuje i wzajmnie :)
UsuńU nas też obowiązkowo makowiec, jak co roku, ale nie w takiej ilości, bo nie miał by kto niestety zjeść. Chciałabym tak napiec różności, tylko potem właśnie byłby problem z wyjedzeniem tego wszystkiego :P Wspaniale wygląda i wesołych świąt :)
OdpowiedzUsuńU mnie na szczęście nie ma takiego problemu, jeśli chodzi o zjedzenie tego wszystkiego, gorzej jest z posprzątaniem po przygotowaniu tych pyszności :D
UsuńMakowiec to już tradycja:)
OdpowiedzUsuńU mnie na stole też gości i to każdego roku:)
Też również Życzę Wesołych Świąt :)
Dokładnie, takie tradycje bardzo lubię :)
UsuńJaki ładny ten Twój makowiec :D Mi się nigdy nie udaje tak zwijać fajnie :( Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMama mi pomagała, dlatego tak ładnie zawinięty :D
UsuńMuszę wyprobować makowca według tego przepisu..
OdpowiedzUsuńZ pewnością cię zadowoli :)
UsuńU Ciebie tez piękny:) i to aż 4 sztuki...u mnie tylko 3 :)
OdpowiedzUsuńTylko przepis na 3-4 sztuki, ogólnie upiekliśmy 12! :)
UsuńDziękuje za dodanie przepisów do akcji Wigilia. Przypominam o koniecznosci dodania banerka. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo ciasto uwielbia chyba każdy, ja bynajmniej tak mam i nie musi być żadnej specjalnej okazji abym mógł się nim zajadać. Zresztą jeżeli chcę dostać jakiś dobry przepis na danie z mąki to na stronie https://basiazsercem.pl/ nigdy nie miałem problemów aby znaleźć jakiś fajny przepis.
OdpowiedzUsuń