26 kwietnia 2015

Kruche babeczki z budyniem

Kolejna zabawa z wypiekaniem za mną i jestem z siebie bardzo dumna! Pewnie sama zbierałabym się do ich zrobienia kolejne parę miesięcy, ale na szczęście propozycja ich upieczenia pojawiła się w akcji "Wypiekanie na śniadanie", którą tym razem prowadziła Magda z Pawłem.  Zamówienia na te babeczki mam już nie tylko od rodziny, a więc to o czymś świadczy :) 
Dodatkową przyjemnością w ich robieniu był udział mojego brata, więc wszystko odbyło się ze zdwojoną przyjemnością i siłą- jestem pewna, że musiała to wpłynąć na ich smak! :)

Składniki:
ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 130g masła roślinnego
  • 50g cukru pudru
  • 2 łyżki jogurtu 
  • 3 żółtka  
nadzienie:
  • opakowanie budyniu śmietankowego na 3/4 litra mleka 
  • powidła śliwkowe 
 Przygotowanie:
  1.  Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę. Zawijamy ją w folię i odkładamy do lodówki. 
  2. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu- należy jedynie zamiast 3 szklanek użyć 2, ponieważ budyń do nadziania babeczek musi być gęstszy. Tak przygotowany, odkładamy do przestudzenia. 
  3. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy i wycinamy krążki, którymi następnie wylepiamy metalowe foremki. Każdą babeczkę nadziewamy łyżeczką budyniu (nie może go być zbyt dużo, ponieważ prawdopodobnie wypłynie lub ciasto nie będzie się chciało dokładnie złączyć). Ewentualnie pod budyń można włożyć małą niespodziankę- u mnie są to powidła śliwkowe. Każdą babeczkę przykrywamy drugim krążkiem i zalepiamy. 
  4. Tak przygotowane babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Gotowe i przestudzone obsypujemy cukrem pudrem i zajadamy! 

Smacznego :) 



W wypiekaniu brały udział następujące osoby:
Paweł z chleby.info
Ula z Moja kuchnia
Paulina z Czarna Oliwka
Katarzyna z  Mia cucina

16 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...