Bardzo kruche ciasto z porzeczkami i malinami
Składniki:
ciasto:
- 350g mąki krupczatki
- 150g mąki poznańskiej
- 50g cukru pudru
- 2 łyżeczki sodki
- 250g masła
- 5 żółtek
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- bułka tarta
- cukier waniliowy
- 2 łyżki miodu
- 400g malin
- 400g porzeczek
- Porzeczki i maliny myjemy. Maliny wrzucamy do garnuszka, dodajemy troszkę wody, miód i podgotowujemy. Jeśli miód się rozpuści odstawiamy garnuszek i odlewamy powstały sok.
- Składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy dno połową schłodzonego ciasta, a drugą ponownie odkładamy do lodówki. Spód podpiekamy w 180 stopniach przez 15 minut.
- Po tym czasie ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy owoce, które również można obsypać cukrem waniliowym. Na wierzch rozkładamy drugą połowę schłodzonego ciasta. Pieczemy dalej przez 40-45 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Podkradam z 2 kawałeczki, pyszne ;) Słodycz malin z kwaśnością porzeczek to musi się udać !
OdpowiedzUsuńdziękuje : )
Usuńmm mniam!
OdpowiedzUsuń