Risotto z pieczarkami i winem Celebro
Składniki:/ porcja dla 4 osób/
- 200g ryżu arborio/loto/carneroli
- ok. 400g pieczarek (12 sztuk)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- szczypiorek
- 1 szklanka białego wina półwytrawnego CELEBRO
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek
- Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę i szczypiorek siekamy.
- Do rondelka wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy, a następnie wrzucamy ryż i czekamy około 6-8 minut, aż zrobi się przezroczysty. Dodajemy do tego cebulkę i czekamy, aż się zeszkli, a następnie dorzucamy stopniowo pieczarki i czekamy do momentu, aż się zarumienią i dopiero wtedy wlewamy szklankę wina. Co jakiś czas mieszamy i czekamy, aż ryż je wchłonie. Następnie stopniowo co jakiś czas dolewamy bulionu i tak do momentu,aż wykorzystamy cały płyn, a konsystencja ryży będzie kremowa.
- Na koniec dorzucamy szczypiorek, łyżkę masła i posiekany czosnek. Gotujemy jeszcze chwilkę i podajemy.
Ustawiam Risotto wszelkiego rodzaju :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda i do tego dobre białe wino,mm :)
To moje pierwsze spotkanie z tym danie, ale z pewnością jeszcze będę je powtarzać i próbować nowych kombinacji ;)
UsuńCudowne danie- chciałabym je opublikować na blogu - jako dania bez mięsa? Oczywiście będzie przekierowanie do Twojego bloga. Jeśli wyrażasz zgodę proszę napisz fasterbetternicer.blog@gmail.com.
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić risotto w końcu, bo mam na nie ochotę już od dłuższego czasu ;)
OdpowiedzUsuńZa mną też chodziło i w końcu się zmobilizowałam :>
UsuńJeszcze nie próbowałam połączenia wina i pieczarek, więc na pewno wypróbuję :P
OdpowiedzUsuńpyszny obiad i wino - czego chcieć więcej? ;-)
OdpowiedzUsuńDokładnie :>
Usuń