Jajka faszerowana pastą z tuńczyka
Składniki:
- 10 jaj
- łyżeczka masła
- łyżeczka majonezu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- sól, pieprz
- koperek
- 250g sera twarogowego półtłustego
- śmietana 12-18%
- 3 rzodkiewki
- sól, pieprz
- koperek/ natka pietruszki
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka do oddzielnej miseczki i dodajemu do nich masło, majonez, musztardę i odsączonego tuńczyka. Możemy dodać również troszeczkę posiekanego koperku.Wszystko zagniatamy za pomocą widelca. Doprawiamy solą i pieprze. Pastę nakładamy do zagłębień po żółtkach i układamy dnem do dołu na talerzyku.
- Ser rozgniatamy, dodajemy startą na grubych oczkach rzodkiewkę, dolewamy śmietany i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na ułożone połówki jajek, tak aby przykryły całą powierzchnię. Dekorujemy koperkiem lub natką pietruszki.Przed podaniem najlepiej wyjąć z lodówki, aby nie były zbyt chłodne i abyśmy mogli dokładnie rozkoszować się ich smakiem.
Uwielbiam jajka :D mogłabym je jeść na kilogramy :]
OdpowiedzUsuńZnam to uczucie! (Majonez zawsze możesz zastąpić sobie jogurtem :))
UsuńFajny pomysł ;) Podam gościom przy najbliższej okazji ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńDziękuje :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym coś takiego przekąsiła :)
OdpowiedzUsuńMożna się częstować :)
UsuńBardzo apetycznie się zapowiada. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty czy to do kanapek czy właśnie do faszerowania jaj lub warzyw :)
OdpowiedzUsuń