Kruszaniec/Skubaniec
Składniki:
na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka sodki
- 3 żółtka
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki śmietany
- około 2 łyżek kakao
na pianę:
- białka z dodanych do ciasta żółtek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru pudru
owoce:
- uprażone jabłka (2kg)
- torebka cukru waniliowego
- mąka
- cukier puder
- masło
Przygotowanie:
- Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy zagłębienie i wbijamy żółtka. Wkładamy pokrojoną w kostkę margarynę i wsypujemy resztę składników (kakao pomijamy) potrzebnych do ciasta. Całość zagniatamy.
- Kroimy ciasto na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Porządnie zagniatamy. Odstawiamy na 40 min do zamrażalki.
- Do miski wlewamy białka, wsypujemy cukier, mąkę i miksujemy na puszystą pianę.
- Blachę wykładamy papierem. Pierwszą część ciasta (jasną) ścieramy na grubych oczkach, a następnie ścieramy masę z dodatkiem kakao.Wykładamy owoce. Smarujemy wszystko ubitą pianą i posypujemy kruszonką.
- Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
ten skubaniec, skubanie apetyczny!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Dziękuje bardzo ;)
UsuńZ chcęęcią bym go zjadła, tak za mną chodzi kawał dobrego ciacha ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam ;d
Usuńooo, ja go znam pod nazwą 'skubaniec' i...chętnie bym Ci go skubnęła! *___* :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się ile chcesz! :)
UsuńKiedyś bardzo często robiłam skubańca, a potem jakoś mi się znudził i zaprzestałam jego przygotowywania. Chyba muszę do niego powrócić :)
OdpowiedzUsuńOj zachęcam bo u mnie dzisiaj piecze się już kolejna blacha ;)
Usuń