Ciasteczka owsiane z olejem rzepakowym
Kochani, dziś mam dla Was przepis na 10-minutowe ciasteczka, które skradły ostatnio moje serce i w ciągu tygodnia powtarzałam je trzy razy! Za każdym razem stosowałam te same proporcje, używałam jedynie innych składników- raz borówek zerwanych prosto z krzaczka, a innym razem siekanych migdałów i moreli. Takie ciasteczko to świetna alternatywa nawet dla drugiego śniadania. Do tego przepisu koniecznie użyjcie oleju rzepakowego, a przekonacie się jaki można uzyskać ciekawy smak:)
Składniki:
/15 sztuk/
Składniki:
/15 sztuk/
- 3 szklanki płatków owsianych górskich
- 3 łyżki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
- garść migdałów lub innych ulubionych orzechów
- 5 suszonych moreli
- Płatki owsiane mielimy na mąkę, a następnie łączymy z ksylitolem,solą oraz proszkiem do pieczenia. Stopniowo wlewamy olej oraz mleko i mieszamy. Na sam koniec dodajemy migdały (można je wcześniej posiekać) oraz pokrojone w kostkę morele.
- Masę chłodzimy 30 minut w lodówce, a następnie formujemy ciasteczka, które pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut z funkcją grzania góra/dół. Przechowujemy do tygodnia w zamkniętym pojemniku. Smacznego :)
Chętnie pochrupała bym Twoje ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńfajne ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńZrobiłam dziś porcję. Fajne są, ale następnym razem posłucham się i zmielę płatki oraz potrzymam je dłużej w lodówce, bo się rozpadają :D Ale wiem, że to moja wina. ;) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńCzy mielenie płatków jest konieczne ?
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis!!
OdpowiedzUsuń