Chałka
Pieczywo pojawiało się u mnie już parę razy, ale niezbyt często. Chałkę uwielbiam, mam swoją ukochaną piekarnię, w której zawsze znajdę ją w sobotę o 8 rano i tym samym mogła w pełni cieszyć się początkiem weekendu. Zawsze jednak chciałam spróbować zrobić ją sama, ponieważ w niejednej książce spotkałam już na nią przepis. Oczywiście nie jest tak wyrośnięta jak ta z piekarnika, ale wydaje mi się, że w pełni jej dorównuje :)
Przepis pochodzi z książki "Wypieki" z moimi drobnymi zmianami, które podałam w nawiasie.
/2 chałki/
Przepis pochodzi z książki "Wypieki" z moimi drobnymi zmianami, które podałam w nawiasie.
Chciałam Was również gorąco zachęcić to udziału w konkursie KLIK ! Według mnie jest to bardzo fajny pomysł, a przy tym świetna zabawa :)
Składniki:/2 chałki/
- 125ml letniej wody
- 55g drobnego cukru
- 14g świeżych drożdży lub 1/4 saszetki suchych
- 90g miodu (dałam 60g)
- 100g stopionego, ostudzonego masła
- 4 żółtka
- 3 jajka o temperaturze pokojowej (wystarczą 2)
- 675g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki soli (dałam 2)
- Letnią wodę wlej do garnuszka, dodaj łyżkę cukru i wkrusz/ wsyp drożdże. Odstaw na 6min i poczekaj, aż się spienią.
- Do miski robota kuchennego dodaj resztę cukru, miód (płynny), masło, żółtka i 2 całe jajka,przygotowane drożdże, po czym wymieszaj płaską końcówką robota kuchennego.
- Dodaj połowę mąki, sól i mieszam na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Zmień końcówkę na hak, a następnie stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, wyrabiając 5 min. Po tym czasie wyjmij ciasto na blat i szybko zagniataj. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę lub do podwojenia objętości ciasta. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Uderzeniem pięści wyduś z ciasta powietrze, a następnie wyjmij je na oprószony mąką blat. Podziel ciasto na 2 części, a następnie jeszcze na 3 równe połówki. Każdą rozwałkuj na wałek o długości około 36cm. Trzy wałki ułóż równolegle obok siebie, a następnie złącz je na końcu. Upleć z nich dość ścisły warkocz i mocno złącz końce. Przenieś na blachę do pieczenia i to samo zrób z drugą częścią ciasta.
- Wierzch chałek posmaruj delikatnie wodą i oprósz wcześniej przygotowaną kruszonką, makiem, sezamem lub czym tylko chcesz.
- Piecz w 180 stopniach przez 30-35 min. Po 25minutach można chałkę przykryć folią aluminiową aby nie była zbyt przypieczona.
- Po wyjęciu i delikatnym przestudzeniu nadaje się do jedzenia!
Chałka z kruszonką! coś pysznego :D
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
Usuńuwielbiam chałkę! a za taką domową to już kompletnie szaleję :)
OdpowiedzUsuńJa od dzisiaj również :>
UsuńMuszę kiedyś wypróbować chałkę własnej roboty :) Uwielbiam taką świeżutką z ulubioną konfiturą truskawkową :)
OdpowiedzUsuńTaka domowa z pewnością Ci posmakuje :) Idealna na niedzielne śniadanko, ponieważ wyrobione ciasto można włożyć na noc do lodówki, a rano wystawić, chwilkę wyrobić na blacie i odstawić do wyrośnięcia na 2h (czas dłuższy niż by wyrastała normalnie) i dalej robimy tak jak w przepisie :)
Usuńdomowa chałka najlepsza z najlepszych ;D
OdpowiedzUsuńTak jest! :)
Usuńdomowa chałwa jest najlepsza:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :)
Usuńjuż od dawna marzy mi się pyszna ,domowa chałka *-* super !
OdpowiedzUsuńJa też się długo zbierałam, ale udało mi się zmobilizować :)
UsuńChałeczka jak malowanie, wspaniale wyrosła:-)
OdpowiedzUsuńAle bym podkradła kawałeczek takiej chałeczki:)
OdpowiedzUsuńKawałek to stanowczo za mało! Zachęcam do pieczenia :)
UsuńPychotka ta chałka ! ;))))))))
OdpowiedzUsuńdla mnie chałka to drożdżowe mistrzostwo świata - UWIELBIAM!
OdpowiedzUsuńhehe też czasem zrobię sama, ale jem ją tak często, że po prostu ekonomiczniej kupować w sprawdzonej piekarni :)
ooo ja na taką chałkę mam właśnie ochotę:) bardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńByła cudowna, więc polecam przepis :)
UsuńŚlinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuń