Delikatne placuszki
Najlepiej smakują świeżo upieczone i oczywiście na ciepło ze słodkimi dodatkami.
Składniki:
/12 placuszków/
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2,5 łyżeczki proszku
- 2 jajka
- troszkę oleju
Przygotowanie:
- Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka ubijamy z mlekiem, proszkiem do pieczenia i olejem. Stopniowo dosypujemy mąkę. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek.
- Na patelnię wylewamy troszkę oleju,a następnie wykładamy małe placuszki (można w sylikonowej foremce jeśli taką posiadamy). Smażymy z obu stron do zarumienienia.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja posmarowałam serkiem homogenizowanym i dżemem jabłkowym mojej mamy.
zabieram misia :P
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :D
Usuńplacuszki ślicznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńChciałam takie zrobić dziś na śniadanie, ale niestety ogarnęło mnie kulinarne lenistwo :) Wyglądają przepysznie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZawsze można nadrobić na kolację :)
UsuńFaktycznie, bardzo delikatnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńo, i takie coś mogę zjeść na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń