Ciateczka dyniowe.
Składniki:
- 1i 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sodki Prymat
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 kostki miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki puree z dyni
- garść rodzynek
- Mikserem rozdrabniamy masło z cukrem. Dodajemy powoli suche składniki, a na koniec puree z dyni oraz rodzynki.
- Kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą, za pomocą małej łyżeczki wykładamy małe kuleczki w odstępach 4 cm, ponieważ ciasteczka delikatnie się rozejdą.
- Pieczemy je w 180 stopniach przez 20-30 min.Po upieczeniu odstawiamy na 30 min do wystygnięcia. Możemy przechowywać je przez 5 dni w szczelnym słoiczku :)
Pycha :)
OdpowiedzUsuńwoow! nie jadłam takich cudeniek!
OdpowiedzUsuńOo, jakie świetne! :) Uwielbiam dynię na słodko, w tych ciasteczkach na pewno jest pyszna.
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńNa pewno przydałyby się do podwieczorku i ciepłej herbaty:)
Znowu dynia :) a ja dalej nie mogę się przekonać... ale jeszcze kilka przepisów i chyba kupię jedną ;)
OdpowiedzUsuńJa też miałam problem z jej kupnem,ale przekonałam się i ty też musisz, ponieważ dużo tracisz! :)
Usuńooooo pyszne - uwielbiam takie .....
OdpowiedzUsuńpyszne ciastka! ja 'uprawiam' dynię, czyli różności z niej od jakiegoś czasu; zajrzyj do mnie:)
OdpowiedzUsuńZ wielka chęcią :)
Usuńja chyba tylko raz zrobiłam coś z dynią, ale jakbym akurat miała pod ręką to bym sobie takie ciasteczka sprawiła :)
OdpowiedzUsuńWyszły bardzo smaczne i nie ma duzo roboty, ale...
OdpowiedzUsuńupiekły się w środku z zakalcem :( chciała bym zobaczyć zdjecie jak wyglądają w środku :)
I popiekły się od spodu :(
Były tak pyszne, że już są zjedzone więc środka nie mogę Ci pokazać, poza tym takie ciastka bardzo rzadko wychodzą z zakalcem, trzeba być niezwykle zdolnym żeby je popsuć, a skoro Ci się przypiekły może dałaś za mało masła, nie położyłaś papieru na blaszce lub zapomniałaś o czymś równie banalnym, ale to się zdarza u początkujących :)
UsuńMuszą być pyszne. U mnie też dyniowo, ale nie słodko;)
OdpowiedzUsuńz puree z dyni korzystam bardzo często, ale żeby dodać je do ciasteczek... super pomysł!
OdpowiedzUsuńZnam i bardzo sobie chwalę :-)
OdpowiedzUsuńCzy Twoja kostka masła ma 200g? I mam dodać 50g? Jakoś strasznie to mało :)
OdpowiedzUsuńMoja kostka masła ma 250g i dodaję tak 65g :3
Usuń