Ciasteczka owsiano-dyniowe.
W pierwszej wersji miały to być pieguski dyniowe z kawałkami czekolady, ale nie mogłam znaleźć tabliczki czekolady w domu, więc postanowiłam zrobić coś zdrowszego,ale równie pysznego.
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka płatków owsianych/żytnich/pszennych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sodki
- 1/4 kostki masła roślinnego
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 1/3 szklanki brązowego/białego cukru
- 1/2 szklanki słonecznika/pestek dyni
- Do miski wrzucamy masło i miksujemy je na gładką masę z cukrem.
- Następnie dodajemy stopniowo wszystkie suche składniki- mąkę, proszek, płatki, pestki słonecznika/dyni.
- Dokładamy puree i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Masę wykładamy małymi łyżeczkami na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 min.
dyniowe ciasteczka, pochrupałabym!:)
OdpowiedzUsuńI kolejny świetny pomysł na dynię! Apetyczne ciacha :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe i zdrowe, co najwazniejsze :)
OdpowiedzUsuńŚwietne :) Zjadlabym sobie do kawki
OdpowiedzUsuńsuper takie smaczne, i mało tuczące :)
OdpowiedzUsuńciasteczka jak na ciasteczka całkiem zdrowe:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne i zdrowe te ciacha ;)
OdpowiedzUsuńMoże i czekolady w domu nie było, ale to chyba i dobrze bo Twoje zdrowe ciastka wyglądają na bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuń