Jabłecznik.
Dzisiaj takie skromne, ale za to jakie pyszne ciasto. Jest idealnie kruche, łatwe w przygotowaniu. Tym razem zrobiłam sama kruszonkę,więc nie jest ina tak idealna jak ostatnio, ale była smaczna. Kruszonki zawsze są smaczne :) Miłego pieczenia ja wracam do zajęć szkolnych..
Składniki:
- 400g margaryny
- 4 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki białego cukru
- 4 łyżeczki cynamonu Prymat ( ma bardzo intensywny aromat, więc polecam wszystkim którzy kochają tą przyprawę:)
- 1,5 kg papierówek
- Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy delikatnie wodą, wsypujemy 1/4 cukru białego i 4 łyżeczki cynamonu, mieszamy i czekamy do momentu zmięknięcia,ale tak aby kawałeczki jabłek pozostały.
- Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę, dosypujemy cukier i tworzymy zagłębienie do którego wbijamy żółtka, oraz dodajemy margarynę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą na jedną masę i wstawiamy do 15 min do lodówki.
- Robimy kruszonkę z masła, cukru oraz mąki.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je na długość i szerokość brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy. Ciasto jest kruche więc będzie to trudne, ale nawet jeśli się połamie no wystarczy je ze sobą 'posklejać' na blaszce. Posypujemy wierzch bułką tartą, wykładamy jabłka i na górę sypiemy kruszonkę. Całość wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 1h.
Uwielbiam takie chrupiące kruche ciasta:)
OdpowiedzUsuńwlasnie jestem po obiedzie i chyba czas na deser :D wpraszam sie do Ciebie! ^^
OdpowiedzUsuńPrzepysznie ciasto. :) Sztandarowy wypiek jesienią.
OdpowiedzUsuńWitaj bratnia jabłkowa duszo :D Takie nasze szarlotko-jabłeczniki to najlepsze ciasta o tej porze roku :))
OdpowiedzUsuńKomunikat:
OdpowiedzUsuńZmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com
Pozdrawiam,
whiness