Drożdżowiec z rabarbarem
Ciasto drożdżowe robiłam już wiele razy, ale zawsze z jednego przepis. Takiego rodzinnego, które sprawdzało się przez wiele lat. Ostatnio jednak postanowiłam to zmienić i zrobić coś zupełnie innego, nowego i wyszło nam to na dobre! Ciasto było idealnie puszyste, delikatnie mokre i wystarczająco słodkie. Przepis sprawdzi się również w formie małych bułeczek, więc zachęcam do robienia bo warto :)
na ciasto:
- szklanka cukru pudru
- 5dag świeżych drożdży(!)
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- szklanka mleka
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 125g masła roślinnego
- 1/2kg rabarbaru + 1/2 szklanki cukru - myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 i 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 250g masła roślinnego
- surowe żółtko
Kruszonka: Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i łączymy je ze sobą za pomocą malaksera.
Ciasto:
- W małym garnuszku rozrabiamy drożdże z łyżeczką cukru pudru, łyżeczką mąki i letnim mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Do miski przesiewamy mąkę, pozostały cukier puder, szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtka i zarabiamy ciasto. Jeśli będzie za rzadkie należy dodać odrobinę mąki. Gdy składniki dobrze się połączą i nie będzie grudek ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Przykrywamy ściereczką na około 35 minut.
- Kiedy ciasto urośnie wykładamy na nie przygotowany rabarbar, a następnie posypujemy całość kruszonką. Pieczemy przez 50 min w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Nie wyjmujemy z blachy wcześniej, ponieważ może się zrobić zakalec!
Pyszne takie ciacho ;) Ostatnio wszędzie z rabarbarem ;)
OdpowiedzUsuńJak jest sezon to trzeba korzystać! : )
UsuńUWIELBIAM :)
OdpowiedzUsuńWidać, że sezon z rabarbarem rusza w pełni... jeżeli drożdżowe to u mnie tylko z rabarbarem:) Zdjęcie prezentuje się bardzo obiecująco i zachęca do wypróbowania przepisu! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPuszyste, to dobra rekomendacja. A czym różni się od tego, które zawsze robiłaś?
OdpowiedzUsuńZawsze robiłam z tego przepisu ---> http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2012/01/drozdzowiec.html i jest ono oczywiście pyszne, ale czasami było za suche, a to jest takie delikatne i 'mokre'..znikneło w chwilę : )
Usuńpięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuje : )
Usuńi u mnie był! lubię, lubię bardzo :]
OdpowiedzUsuńCzeka u mnie nominacja Twojego bloga do Liebster Blog. Zapraszam :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńps: dziękuję Ci za pyszną rabarbarową propozycję!
Drożdżówka jak u mamy, muszę moją namówić na pieczenie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :3
UsuńPychotka! Miałam to szczęście i próbowałam- mamusia :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńSuper drożdżówka. ; ) Ja nadal czekam na rabarbar u mnie!
OdpowiedzUsuńdrożdżowe <3 zaklepałabym sobie z pół blachy :D
OdpowiedzUsuńTo drugie pół dla mnie :D
Usuńale cudo... :)
OdpowiedzUsuńKarola
pychotka :)
OdpowiedzUsuńcudnie wygląda - muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJestem początkującą kucharką i nie zawsze wszystko jest dla mnie jednoznaczne. Bardzo chciałabym upiec tego drożdżowca, analizuję przepis i nie wiem w którym momencie wykorzystać 125g masła roślinnego(jest podane w składnikach na ciasto)?
OdpowiedzUsuńMasło należy rozpuścić, odstawić do wystygnięcia i wlać wtedy kiedy zaczyn drożdżowy.
UsuńKocham ciasta drozdzowe! Kazde wygrywa! Z rabarbarem, czy bez! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za udzial w akcji!
Mam nadzieje, ze spotkamy sie za rok! :)
Kasia (lejdi-of-the-house.bloog.pl)
Sama przyjemność :)
UsuńWitam w przepisie jest podane szklanka maki itd. Île wazy ta szklanka maki Bo mieszkam za granica i nie mam szklanek
OdpowiedzUsuń