30 września 2012

Kruche ciasto jabłkowo-gruszkowe.


Jak co niedzielę lubię upiec ciasto. To już taka mała tradycja. Z tego co zauważyłam u was też często właśnie w niedzielę pojawia się jakiś większy wypiek :) Jak dla mnie może to być ciasto kruche - jak dzisiaj, bądź jakiś pyszny drożdżowiec.

Składniki:
  • 500g mąki
  • 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  3 łyżki śmietany
  • 3 jajka
  • 80g cukru (można pomieszać biały z brązowym) 
  • 300g masła
  • 4 jabłka
  • 3 gruszki
  • 4 łyżki cukru
  • kruszonka
Przygotowanie:
  1.  Myjemy i obieramy jabłka oraz gruszki. Koimy w dużą kostkę i dusimy na małym ogniu. Dodajmy 4 łyżki cukru.
  2. Na stolnicę wysypujemy mąkę,cukier i proszek. Robimy dołeczek i wbijamy jajka. Dorzucamy pokrojoną w kostkę margarynę oraz śmietanę. Całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy, aby utworzyć zbitą kulkę. 
  3. Owijamy ją w folię i wstawiamy na 20 min do lodówki. 
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto  wyjmujemy i rozwałkowujemy na szerokość i długość blachy - przekładamy. Wierzch posypujemy bułką tartą i rozprowadzamy wcześniej przygotowane owoce. Posypujemy je cukrem pudrem, a następnie rozrzucamy kruszonkę. 
  5. Całość pieczemy 1h 10minw temp. 180 stopni. 
  6. Podajemy posypane cukrem pudrem można dołożyć lody śmietankowe/ waniliowe. 

Smacznego! :)




Smakołyki na pikniki Słodkie jabłuszka

21 komentarzy:

  1. Uwielbiam kruche ciasto, drożdżowe też ;) Ja piekę, jak mam ochotę, raz w piątek, a raz w niedzielę.

    OdpowiedzUsuń
  2. niedziela jest idealna na wypieki :) szczególnie tak udane!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto n niedzielę :) Drożdżowe zawsze robiła moja babcia

    OdpowiedzUsuń
  4. ale kusi ten drożdżowiec!bardzo apetyczny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To akurat jest kruche, do drożdżowego mu troszkę brakuje! :)

      Usuń
  5. Wygląda bardzo pociągająco!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. z wielką ochotą zjadłabym takie pyszne ciacho ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Dość gruby spód jak na kruche ciacho, ja wolę cieńszy, za to nadzienie - niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie to bez różnicy,ważne żeby wszystko się ze sobą wspaniale łączyło :)

      Usuń
  8. Chrupiąca kruszonka.. jabłka, gruszki.. brakuje mi cynamonu:)
    Pyszności.. sama spróbowałabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Patrząc na zdjęcie myślałam, że tylko coś z jabłuszkami, a tu proszę jeszcze gruszka! Jeszcze nie łączyłam tych owoców w moich wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te dwa smaki świetnie do siebie pasują. Kwaśny smak jabłek przełamał słodki smak gruszek :)

      Usuń
  10. ciacho na niedzielę - staram się trzymać tej tradycji, choć niestety nie zawsze wychodzi
    a Twoje z kruszonką - pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też nie zawsze to wychodzi,ale staram się :) Jak nie ja to mama lub idę do babci :)

      Usuń
  11. Kruche ciasto to coś, co uwielbiam i często robię. Twoje wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  12. u mnie mama piekła w soboty, żeby do kawki w niedzielę było :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...