21 września 2012

Ciateczka dyniowe.


Kiedyś musi być ten pierwszy raz prawda? U mnie właśnie pierwszy raz pojawiła się P. Dynia. Na początek kawałeczek, aby przekonać się czy w ogóle warto. I wiecie co? Jeśli jeszcze nigdy nie mieliście jej u siebie w kuchni to koniecznie musicie nadrobić te zaległości. Nam w domu tak posmakowała, że postanowiliście kupić troszkę więcej i pochować w słoiczkach, ale o tym niedługo. Dzisiaj ciasteczka. Ta słodycz dyni tak mnie zafascynowała, że koniecznie musiałam ją natychmiast wykorzystać. Wyszły ciasteczka, które są  niezwykle miękkie. Rozeszły się w dwa dni, oczywiście głównie dzięki mnie..

Składniki:
  • 1i 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sodki Prymat 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 kostki miękkiego masła 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • garść rodzynek 
Przygotowanie:
  1. Mikserem rozdrabniamy masło z cukrem. Dodajemy powoli suche składniki, a  na koniec puree z dyni oraz rodzynki. 
  2. Kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą, za pomocą małej łyżeczki wykładamy małe kuleczki w odstępach 4 cm, ponieważ ciasteczka delikatnie się rozejdą. 
  3. Pieczemy je w 180 stopniach przez 20-30 min.Po upieczeniu odstawiamy na 30 min do wystygnięcia. Możemy przechowywać je przez 5 dni w szczelnym słoiczku :)

Smacznego!




Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki

17 komentarzy:

  1. woow! nie jadłam takich cudeniek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo, jakie świetne! :) Uwielbiam dynię na słodko, w tych ciasteczkach na pewno jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasteczka:)
    Na pewno przydałyby się do podwieczorku i ciepłej herbaty:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znowu dynia :) a ja dalej nie mogę się przekonać... ale jeszcze kilka przepisów i chyba kupię jedną ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też miałam problem z jej kupnem,ale przekonałam się i ty też musisz, ponieważ dużo tracisz! :)

      Usuń
  5. ooooo pyszne - uwielbiam takie .....

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne ciastka! ja 'uprawiam' dynię, czyli różności z niej od jakiegoś czasu; zajrzyj do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja chyba tylko raz zrobiłam coś z dynią, ale jakbym akurat miała pod ręką to bym sobie takie ciasteczka sprawiła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszły bardzo smaczne i nie ma duzo roboty, ale...
    upiekły się w środku z zakalcem :( chciała bym zobaczyć zdjecie jak wyglądają w środku :)
    I popiekły się od spodu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były tak pyszne, że już są zjedzone więc środka nie mogę Ci pokazać, poza tym takie ciastka bardzo rzadko wychodzą z zakalcem, trzeba być niezwykle zdolnym żeby je popsuć, a skoro Ci się przypiekły może dałaś za mało masła, nie położyłaś papieru na blaszce lub zapomniałaś o czymś równie banalnym, ale to się zdarza u początkujących :)

      Usuń
  9. Muszą być pyszne. U mnie też dyniowo, ale nie słodko;)

    OdpowiedzUsuń
  10. z puree z dyni korzystam bardzo często, ale żeby dodać je do ciasteczek... super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  11. Znam i bardzo sobie chwalę :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy Twoja kostka masła ma 200g? I mam dodać 50g? Jakoś strasznie to mało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja kostka masła ma 250g i dodaję tak 65g :3

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...