24 września 2012

Soczysta pierś kurczaka z papryką WINIARY

Ja już wspominałam, jakiś czas temu dostałam podarunek od firmy WINIARY z różnymi ich pysznościami. Początkowo nie mogłam się, zdecydować co zrobić najpierw, jeśli chodzi o danie mięsne i zdecydowałam się na Winiary pomysł na...papirus. Danie jest ostre,a nawet bardzo ostre i aromatyczne, co akurat przypadło mi do gustu. Do tego pieczone ziemniaczki i gotowane warzywa, czyli obiad idealny.W opakowaniu znajdziecie pergaminy na 4 piersi z kurczaka.

Składniki:
+ gotowane warzywa:
  • cukinia
  • marchew
  • papryka 
  • 0,5 kostki rosołowej 
Przygotowanie:
  1. Warzywa myjemy, cukinie kroimy w plastry, marchew i paprykę  kroimy w paseczki. Wrzucamy do garnuszka, dolewamy delikatnie wody i wrzucamy 0,5 kostki rosołowej. Gotujemy około 20 min.
  2. Ziemniaki płuczemy, obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. 
  3. W między czasie pierś myjemy i rozbijamy. Następnie wsadzamy do pergaminowych kieszonek.
  4. Rozgrzewamy patelnię. 
  5. Lekko ugotowane ziemniaki odcedzamy i wysypujemy na blaszkę. Polewamy delikatnie oliwą, posypujemy przyprawą lub dowolnymi ziołami (bazylia, oregano, papryka) i pieczemy około  min.
  6. Kiedy ziemniaki są wstawione na nagrzaną patelnię wykładamy mięso w pergaminie i smażymy po  około 5 min z każdej strony.
  7. Upieczone ziemniaczki wykładamy na talerz, mięso zdejmujemy z patelni i wyjmujemy z pergaminu, a na koniec dodajemy warzywa. Zajadamy!

Smacznego! :)





 


Smakołyki na pikniki

11 komentarzy:

  1. Zastanawiam się właśnie, czy papirusu sobie nie sprezentować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam akurat ten papirus, ale jeszcze nie wykorzystywałam. Może niedługo... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda ta pierś :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. pierś z kurczaczka z odpowiednimi przyprawami to pewny sukces:)

    OdpowiedzUsuń
  5. taki obiad mogę jeść codziennie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobry pomysł na obiad. Ostatnio coraz bardziej mi smakuje mięso dosyć ostro przyprawione. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. aż ślinka cieknie ;))

    /ps. zapraszam do mnie na konkurs: http://mish-mash-mission.blogspot.com/2012/09/konkurs-kulinarny.html

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja dostałam od durszlaka, póki co zastanawiam się co by dobrego przygotować na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jeszcze tego papirusu nie próbowałam, jakoś zawsze mi z nim nie po drodze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O rety! A ja nie słyszałam jeszcze o takim cudeńku! Aż jestem ciekawa jak to smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej! Widzę, że papirus odniósł niewyobrażalny sukces :) Każdy go używa! Wydaje mi się, że się dobrze sprawdza, ale jakoś utwardzany tłuszcz w składzie mnie nie przekonuje. Choć muszę przyznać, ze u Ciebie wygląda znakomicie i gdybym go tylko miała, to bym sama z pewnością wypróbowała.

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...