26 września 2012

Ciasteczka owsiano-dyniowe.

W pierwszej wersji miały to być pieguski dyniowe z kawałkami czekolady, ale nie mogłam znaleźć tabliczki czekolady w domu, więc postanowiłam zrobić coś zdrowszego,ale równie pysznego.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych/żytnich/pszennych
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia/sodki
  • 1/4 kostki masła roślinnego
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1/3 szklanki brązowego/białego cukru
  • 1/2 szklanki słonecznika/pestek dyni
Przygotowanie:
  1. Do miski wrzucamy masło i miksujemy je na gładką masę z cukrem. 
  2. Następnie dodajemy stopniowo wszystkie suche składniki- mąkę, proszek, płatki, pestki słonecznika/dyni.
  3. Dokładamy puree i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  4.  Masę wykładamy małymi łyżeczkami na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 min. 

Smacznego :)




Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki

8 komentarzy:

  1. dyniowe ciasteczka, pochrupałabym!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I kolejny świetny pomysł na dynię! Apetyczne ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe i zdrowe, co najwazniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne :) Zjadlabym sobie do kawki

    OdpowiedzUsuń
  5. super takie smaczne, i mało tuczące :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasteczka jak na ciasteczka całkiem zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajne i zdrowe te ciacha ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Może i czekolady w domu nie było, ale to chyba i dobrze bo Twoje zdrowe ciastka wyglądają na bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...