15 września 2012

Placuszki z jabłkami na kwaśnym mleku.


Nareszcie nadeszła długo wyczekiwana sobota - odpoczynek. Można się spokojnie wyspać, poleniuchować i przedłużyć pyszne śniadanie. Dzisiaj oczywiście placuszki, już chyba weszło mi to w jakiś nawyk. Pierwszy raz zjadłam je z takim mlekiem i muszę przyznać, że nie były złe. Kwaśne placuszki przełamałam smakiem słodkiego dżemu, oczywiście jabłkowego (jeszcze zeszłorocznego).
Jeśli nie macie takiego mleczka to oczywiście możecie użyć zwykłego,ale wiadomo to już nie ten sam smak :)

Składniki:
  • 0,5 l kwaśnego mleka 
  • 2 jajka
  • 1,5-2 szklanki mąki
  • 1 jabłko
  •  dżem jabłkowy 
  • cukier puder
Przygotowanie:
  1. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na tarce o małych oczkach. Dodajemy mleko, jajka oraz mąkę i wszystko ze sobą miksujemy. 
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wykładamy placuszki w delikatnych odstępach. Smażymy je na małym ogniu,aby dokładnie się przepiekły i nabrały brązowego odcieniu. 
  3. Podajemy z dżemem jabłkowym, posypane cukrem pudrem bądź zajadamy bez żadnych dodatków.

Smacznego! :)


Naleśnikowa Sobota 2 Z dziećmi i dla dzieci

11 komentarzy:

  1. o takich na kwasnym mleku też dziś myślałam, ale że musiałabym specjalnie iść do sklepu to padło na takie na zwykłym mleku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I oto jedne z moich ulubionych racuszków :) Przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam placuszki a.k.a racuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejne ciekawe placuszki, co prawda poprzednich jeszcze nie wypróbowałam, ale te tez zapisuję - ja dziś na śniadanie miałam kakaowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mm ,pychotka ! smak dzieciństwa ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają zachęcająco.. a więc musiały być pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm, chcę taką placuchową wieżyczkę na jutrzejsze śniadanko <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...