11 października 2013

Knedle ze śliwkami

Już pewnie parę razy wspominałam na blogu, jak bardzo lubię makarony i ogólnie wszelkiego rodzaju kluseczki. Dzisiaj prezentuje Wam knedle ze śliwkami i moim zdaniem z takim nadzieniem są najlepsze! Mogłabym je jeść przynajmniej 3 razy w tygodniu, a i tak by mi się nie znudziły :)

Składniki:
ciasto:
  • 1kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • sól
nadzienie:
  • śliwki 
  • cukier waniliowy 
do podania:
  • jogurt naturalny/ śmietana
  • cynamon 
  • bułka tarta na masełku 
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie je mielimy. 
  2. Na stolnicy łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto i energicznie wyrabiamy. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie należy dodać mąkę pszenną.
  3. Ciasto podzielić na 4 części. Robimy z nich rulon, a następnie tniemy na kawałki. Formujemy kulki, robimy wgłębienie i nadziewamy śliwkami pozbawionymi pestek. Dodatkowo można dosypać troszeczkę cukru waniliowego. Zamykamy 'kuleczkę' i odkładamy na podsypany mąką blat.
  4. Do gotującej się wody wrzucamy knedle. Są gotowe po wypłynięciu na wierzch, około 5-10 minut.
  5. Świeżutkie kluseczki podajemy polane jogurtem i posypane cynamonem lub polane bułką tartą przygotowaną na masełku lub stosujemy obie wersje!

Smacznego :)






6 komentarzy:

  1. Już czuję ten smak, uwielbiam owocowe;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja mogę jeść codziennie i mi się nie nudzą ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm tak za mną chodzą samorobne pierogi, pyzy... Chyba będę musiała w końcu się przemóc i zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłabym takie knedle, dawno ich nie robiłam !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...