28 lutego 2013

Chałka

Pieczywo pojawiało się u mnie już parę razy, ale niezbyt często. Chałkę uwielbiam, mam swoją ukochaną piekarnię, w której zawsze znajdę ją w sobotę o 8 rano i tym samym mogła  w pełni cieszyć się początkiem weekendu. Zawsze jednak chciałam spróbować zrobić ją sama, ponieważ w niejednej książce spotkałam już na nią przepis. Oczywiście nie jest tak wyrośnięta jak ta z piekarnika, ale wydaje mi się, że w pełni jej dorównuje :)
Przepis pochodzi z książki "Wypieki" z moimi drobnymi zmianami, które podałam w nawiasie.

Chciałam Was również gorąco zachęcić to udziału w konkursie KLIK ! Według mnie jest to bardzo fajny pomysł, a przy tym świetna zabawa :)
Składniki:
/2 chałki/
  •  125ml letniej wody 
  • 55g drobnego cukru 
  • 14g świeżych drożdży lub 1/4 saszetki suchych 
  •  90g miodu (dałam 60g)
  • 100g stopionego, ostudzonego masła
  • 4 żółtka
  • 3 jajka o temperaturze pokojowej (wystarczą 2)
  • 675g mąki pszennej 
  • 2,5 łyżeczki soli (dałam 2)
 Przygotowanie:
  1.   Letnią wodę wlej do garnuszka, dodaj łyżkę cukru i wkrusz/ wsyp drożdże. Odstaw na 6min i poczekaj, aż się spienią. 
  2. Do miski robota kuchennego dodaj resztę cukru, miód (płynny), masło, żółtka i 2 całe jajka,przygotowane drożdże,  po czym  wymieszaj płaską końcówką  robota kuchennego. 
  3.  Dodaj połowę mąki, sól i mieszam na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Zmień końcówkę na hak, a następnie stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, wyrabiając 5 min. Po tym czasie wyjmij ciasto na blat i szybko zagniataj. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę lub do podwojenia objętości ciasta. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. 
  4. Uderzeniem pięści wyduś z ciasta powietrze, a następnie wyjmij je na oprószony mąką blat. Podziel ciasto na 2 części, a następnie jeszcze na 3 równe połówki. Każdą rozwałkuj na wałek o długości około 36cm.  Trzy wałki ułóż równolegle obok siebie, a następnie złącz je na końcu. Upleć z nich dość ścisły warkocz i mocno złącz końce. Przenieś na blachę do pieczenia i to samo zrób z drugą częścią ciasta.
  5. Wierzch chałek posmaruj delikatnie wodą i oprósz wcześniej przygotowaną kruszonką, makiem, sezamem lub czym tylko chcesz.  
  6. Piecz w 180 stopniach przez 30-35 min. Po 25minutach można chałkę przykryć folią aluminiową aby nie była zbyt przypieczona. 
  7. Po wyjęciu i delikatnym przestudzeniu nadaje się do jedzenia!

 Smacznego :)   


21 komentarzy:

  1. Chałka z kruszonką! coś pysznego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam chałkę! a za taką domową to już kompletnie szaleję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę kiedyś wypróbować chałkę własnej roboty :) Uwielbiam taką świeżutką z ulubioną konfiturą truskawkową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka domowa z pewnością Ci posmakuje :) Idealna na niedzielne śniadanko, ponieważ wyrobione ciasto można włożyć na noc do lodówki, a rano wystawić, chwilkę wyrobić na blacie i odstawić do wyrośnięcia na 2h (czas dłuższy niż by wyrastała normalnie) i dalej robimy tak jak w przepisie :)

      Usuń
  4. domowa chałka najlepsza z najlepszych ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. domowa chałwa jest najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  6. już od dawna marzy mi się pyszna ,domowa chałka *-* super !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się długo zbierałam, ale udało mi się zmobilizować :)

      Usuń
  7. Chałeczka jak malowanie, wspaniale wyrosła:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale bym podkradła kawałeczek takiej chałeczki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawałek to stanowczo za mało! Zachęcam do pieczenia :)

      Usuń
  9. Pychotka ta chałka ! ;))))))))

    OdpowiedzUsuń
  10. dla mnie chałka to drożdżowe mistrzostwo świata - UWIELBIAM!
    hehe też czasem zrobię sama, ale jem ją tak często, że po prostu ekonomiczniej kupować w sprawdzonej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ooo ja na taką chałkę mam właśnie ochotę:) bardzo apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była cudowna, więc polecam przepis :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...