Naleśniki ze szpinakiem i jajkiem sadzonym
Składniki:
na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka
- szczypta soli
- 3 jajka
- 6 kostek mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 75g serka capresi naturalnego
- 1 jajko
- pomidor
- sól, pieprz
- masło
- Składniki na ciasto zmiksować ze sobą. Jeśli ciasto będzie za gęste należy dodać mleka,a jeśli zbyt rzadkie wtedy dodać mąki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia.
- Szpinak rozmrozić w garnuszku na małym ogniu. Dodać posiekany czosnek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać serek i połączyć ze szpinakiem.
- Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajko, solimy i przykrywamy na około 3-4 minuty, aby się ścięło.
- Na połowę rozłożonego naleśnika nakładamy farsz i składamy na pół i jeszcze raz, aby powstał trójkącik. Nakładamy jajko sadzone i posypujemy koperkiem. Dodatkowo można podać pomidory.
uwielbiam naleśniki ze szpinakiem, ale jeszcze nigdy nie podawałam ich z jajkiem sadzonym ;p
OdpowiedzUsuńJa też zrobiłam to pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni :)
UsuńInteresująca Inspiracja:)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji podania jeszcze mie widziałam, do spróbowania!
OdpowiedzUsuń