Kluski śląskie z gulaszem
Składniki:
na kluski:
- 1 kg ziemniaków
- 2 całe jajka
- mąka ziemniaczana
- 2 łyżki mąki pszennej
- 80dag dowolnego mięsa wieprzowego/wołowego
- 2 szklanki wody
- olej
- cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- kluski:Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po wystudzeniu mielimy/przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski, ubijamy i dzielimy na 4 części. Jedną cześć wyjmujemy na stolnicę,a do powstałego wolnego miejsca wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Całość wykładamy na stolnicę do wcześniej wyjętej części ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę pszenną i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich rozwałkowujemy na grubsze wałeczki, a następnie kroimy w paseczki, formujemy kuleczki i robimy na górze dziurkę. Czynność powtarzamy do skończenia masy.
- gulasz: Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Kiedyś lekko się przyrumieni dolewamy 2 szklanki wody, zmniejszamy gaz, dorzucamy liść laurowy, zioło angielskie,pieprz i dusimy do miękkości mięsa. Pod koniec dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Na suchej patelni rumienimy mąkę pszenną i przesypując ją przez sito dodajemy do mięsa i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Kluski gotujemy w osolonej wodzie i po wypłynięciu na wierzch garnka wyjmujemy na talerz i polewamy sosem.
uwielbiam takie kluski, jednak nie miałam odwagi ich sama jeszcze zrobić! szczypta-soli.blogspot.com
OdpowiedzUsuńNie ma w tym 'wielkiej filozofii', a efekt jest cudowny :)
UsuńAleż Ty kusisz ;)
OdpowiedzUsuńO mamusiu, ale bym jadła... :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi chęci na kluski śląskie!:)
OdpowiedzUsuńI właśnie taki był zamiar :D
UsuńŚląsk jest tak daleko, że... chyba nigdy nie jadłam takich klusek! Może sama sobie zrobię? ;)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia znad Morza!
To zachęcam do próbowania bo warto! :)
Usuńpycha!!
OdpowiedzUsuń