Sernik na herbatnikach
Składniki:
- 1kg sera twarogowego (u mnie president)
- 2 budynie waniliowe
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 250g masła roślinnego
- 180g jogurtu naturalnego
- 2-3 tabliczki gorzkiej czekolady(można użyć pół gorzkiej i pół mlecznej :))
- herbatniki
- cukier puder
- Masło roślinne rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- W misce ucieramy żółtka, jogurt, proszek budyniowy i wystudzone masło. Stopniowo dodajemy ser. Na koniec za pomocą drewnianej łyżki dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy herbatniki. Wylewamy troszkę masy, aby pokryła herbatniki, a następnie rozkładamy połamaną czekoladę. Następnie ponownie wylewamy masę serową i równomiernie rozprowadzamy.
- Sernik pieczemy w 160 stopniach przez 50-60 min, aż góra będzie zarumieniona.
- Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Polecam!
OdpowiedzUsuń-osobisty smakosz Kamili!
Mniam! Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńUwielbiam serniki:)
OdpowiedzUsuńTo zachęcam do wypróbowania przepisów :)
UsuńAle smakowitości ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo ;)
UsuńThis sounds wonderful and I would also eat it as a lunch
OdpowiedzUsuń